Sport

Megbüntették Stefan Luitzot, mert védte az egészségét

Vitatható FIS-ítélet

Oxigénmaszk használata miatt megfosztották Stefan Luitzot pályafutása első futamgyőzelmétől az alpesi sízők világkupa-sorozatában. A nemzetközi szövetség (FIS) csütörtöki döntése értelmében a német versenyző elvesztette 45 ezer svájci frankos (12,8 millió forint) pénzdíját, illetve megfosztották az első helyéért járó 100 világkupapontjától is, ugyanakkor eltiltást nem kapott.

A 26 éves síző december elején az egyesült államokbeli Beaver Creekben rendezett óriás-műlesiklás két futama között használt oxigénmaszkot, amely a szervezet saját doppingszabályzata szerint tiltott segédeszköz. A futam rajtja 3152 méteres tengerszint feletti magasságon volt. Wolfgang Maier, a német alpesi sí szakág vezetője elismerte a tényt, hogy Stefan Luitz használta az oxigénmaszkot, mivel ezt minden német síző megkapja az egészsége védelmében 3000 méter feletti versenyeknél. A Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) nem tiltja az oxigénmaszk alkalmazását. A FIS sem tiltott szer használata
miatt büntetett, hanem mert szerinte Luitz a sport szellemisége ellen vétett, s az edzéseken az eszköz továbbra is engedélyezett. Tehát a FIS szerint az edzéseken lehet védeni, a versenyeken viszont nem a sportolók egészségét.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom