Sport

Vízilabda Eb: Negyeddöntőben a Benedek-csapat

A riói kvóta még nem, a kvalifikációs torna már biztos

Bejutott a legjobb nyolc közé a magyar férfi vízilabda-válogatott a belgrádi Európa-bajnokságon: Benedek Tibor együttese a nyolcaddöntőben a grúzokat győzte le 14-3-ra.

vízilabda lead
Vámos Márton (j2) és Gór-Nagy Miklós (j3) védekezik a belgrádi vízilabda Európa-bajnokság férfi nyolcaddöntőjében Grúzia ellen játszott mérkőzésen. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Ezzel bebiztosította, hogy ha a szerb fővárosban nem szerzi meg az egyetlen kiadó kvótát, akkor ott legyen Triesztben, az áprilisi olimpiai kvalifikációs viadalon, ahol további négy riói hely talál gazdára.

 

Eredmény:

férfiak, nyolcaddöntő:

Magyarország-Grúzia 14-3 (4-1, 4-1, 3-1, 3-0)

---------------------------------------------

magyar góldobók: Varga Dénes 3, Vámos, Hosnyánszky, Manhercz, 2-2, Bátori, Decker Á., Varga Dániel, Kis G., Erdélyi 1-1

 

Az elején úgy tűnt, pillanatok alatt átgázol a magyar együttes az ellenfelén, az első négy támadását góllal fejezte be. Ráadásul a védekezésre is koncentrált, hat lövésből csak kettő jutott el Nagy Viktor kapujáig, ezeket pedig könnyedén fogta a hálóőr. Ezt követően támadásban kissé megakadt a magyar válogatott, a grúzok pedig két perccel a játékrész vége előtt egy ejtéssel megszerezték első góljukat (4-1).

A második negyednek több mint a felét „hozták le” lőtt gól nélkül a csapatok, majd a csapatkapitány Varga Dániel volt eredményes emberelőnyös helyzetben. A negyed aztán további magyar gólokat hozott - igaz, a grúzok is betaláltak egyszer -, így hatra nőtt a különbség a mérkőzés felére (8-2).

A harmadik felvonásban már Bisztritsányi Dávid tempózott a háló előtt, s figyelte, hogy elöl az addiginál kicsit lassabbak voltak társai, akik több helyzetet is elrontottak. Ennek ellenére ezt a játékrészt is megnyerte a magyar együttes

A zárónegyed második felére úgy tűnt, a grúzok minden erejükkel elkészültek, szinte lövésig sem jutottak támadásaik végén. A magyaroknak a helyzetek kihasználása okozott némi gondot, de így is magabiztos, fölényes diadalt arattak.

„Játszottunk eddig négy mérkőzést, mindegyik a maga nemében volt fontos, még a törökök elleni is. Mi ez alatt a négy mérkőzés alatt megerősödtünk és egy jó csapattá váltunk, nagyon bízom a holnaputáni győzelemben” - nyilatkozta az MTI-nek a találkozót követően Benedek Tibor szövetségi kapitány, aki szerint nincs jelentősége annak, hogy a görögök elleni nyitómérkőzés után három, viszonylag gyengébb képességű riválissal szemben kellett vízbe szállni. „Minden mérkőzésnek hatalmas jelentősége volt, egyiket sem lehetett félvállról venni” - tette hozzá.

Kis Gábor: Be tudunk jutni a négy közé

A válogatottba három év szünet után visszatért Kis Gábor elmondta, a görög meccset követő szakasz most zárult le, ezeket a találkozókat kellett maximálisan kihasználni arra, hogy felkészüljenek a horvátok elleni negyeddöntőre.

„Az egy teljesen más mérkőzés lesz, teljesen más bíráskodással. Egyelőre mi is csak találgatjuk, hogy milyen összecsapásra számíthatunk. A horvátok fizikálisan erősebbek, mint a görögök, de én nagyon bizakodó vagyok, úgy gondolom, a csapat meg tudja verni a horvátokat, és be tud jutni a négy közé” - vélekedett Kis Gábor.

Az olimpiai bajnok center megjegyezte, nagyon várja már a horvátok elleni összecsapást, mivel az elmúlt találkozókon csak „pattogtak” le róla a védők, és „minden nézésére kontrát kapott”.

„Várom már, hogy ilyen téren is elkezdődjön nekem ez az Európa-bajnokság.” - tette hozzá.

A férfi Eb-n egyetlen kvóta talál gazdára, a szerb, a horvát és a görög csapat azonban már biztos résztvevője a riói olimpiának. Amennyiben a magyar válogatott itt nem tudja kiharcolni a kvalifikációt, akkor áprilisban, a trieszti tornán teheti ezt meg.

Az Eb-n a magyarok következő ellenfele az olimpiai bajnok horvát válogatott lesz. A kedden 20.15-kor kezdődő mérkőzés tétje az elődöntőbe jutás.