Sport

Visszatalálhat csapatunk a dobogóra

XXXI. nyári játékok. Elégedett a Rióra készülő játékosok hozzáállásával, az elvégzett munkával Benedek Tibor szövetségi kapitány

A londoni ötödik helyezés után éremért utazik a magyar férfi vízilabda-válogatott a riói olimpiára. Benedek Tibor szövetségi kapitány lapunknak elmondta, a játékosok nagyon keményen edzettek, s ennek meg kell hogy legyen az eredménye.

Benedek Tibor 20160726
Kapitányként először vesz részt olimpián Benedek Tibor (Fotó: Hegedüs Róbert)

– Mennyire áll készen a válogatott a játékokra?

– Nem vagyunk még a legélesebb formában, de nem is úgy terveztük, hogy most kell kijönnie a csúcsteljesítménynek. Még két hét van az olimpia kezdetéig, és tudjuk, még lehet finomítani. Sok mindent szeretnénk tökéletesíteni ahhoz, hogy az elvárásnak megfelelően szerepeljünk Rióban.

– Miben kell a csapatnak még javulnia?

– Gyorsulni kell a játékunknak, még nem vagyunk elég frissek, robbanékonyak, és taktikailag is van néhány variáció, amelyet még szeretnék begyakoroltatni, hogy az olimpián a legtökéletesebben menjen.

– Korábban az emberhátrány kivédekezése és az emberelőny kihasználása okozott problémát világversenyeken a magyar válogatottnak.

– Egyebek mellett ezt is gyakorolnunk kell, mert a világeseményeken nem lehet emberelőnyöket csak úgy elpazarolni. A védekezésen is javítani kell, hogy amikor emberhátrányban játszunk, akkor blokkolással megpróbáljuk megakadályozni az ellenfeleket a gólszerzésben.

– Már hetekkel ezelőtt kijelölte azt a tizenhárom játékost, aki utazik az olimpiára. Ha most kellene döntenie, ugyanezt a névsort állítaná össze?

– Nincs semmi okom a változtatásra, mert hiszek abban, hogy a legjobb tizenhárom pólósunk utazik Rióba. Azért szeretném megköszönni azoknak a játékosoknak, akik most nem kerültek be a szűkített keretbe, hogy hozzáállásukkal, szorgalmukkal sokat segítettek. De hát mindannyiunk érdeke, hogy a magyar válogatott jól szerepeljen.

– Hogyan alakul a csapat programja az elutazásig?

– Már nem játszunk előkészületi mérkőzést egyetlen ellenfelünkkel sem. Az elutazásig, amely egy hét múlva lesz, edzünk és edzünk, hogy a legtökéletesebb erőben és mentális állapotban utazhassunk Rióba.

– Az első ellenfelük, legnagyobb riválisuk, a szerb válogatott lesz.

– A nyitómérkőzés eredménye a pillanatnyi hangulatot mindenképpen befolyásolni fogja, ha nyerünk, ha veszítünk, nekünk mindenképpen foglalkoznunk kell vele. Jó példa erre a 2014-es Európa-bajnokság, ahol az első mérkőzésen megvertük őket, de a döntőben már nem sikerült. Minden esetre fel vagyunk készülve.

– Milyen célt tűzött a csapata elé az olimpián?

– Éremért utazunk Rióba. Hogy az milyen lesz, nem tudom megmondani, hiszen a kieséses szakaszban már egy-egy gól vagy kapufás lövés is dönthet.


Vélemények
Putyin nyerte meg a doppingháborút

Anglia, BBC: „Sok kritika éri a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) határozatát, amely szerint nem tiltja ki az összes orosz sportolót az augusztus 5-én kezdődő riói játékokról. Sokakban felmerül a kérdés, a teljes antidoppingrendszer aláásásán túl vajon mi kell ahhoz, hogy kizárjanak egy országot?”    The Independent: „Az olimpián az egyéni teljesítmény számít, ez mindig is így volt. Az oroszok teljes kizárása ezt semmibe vette volna.” Guardian: „A bátor Julija Sztyepanova, aki elindította a botrányt, nem indulhat. Ez azt a kellemetlen szájízt hagyja maga után, hogy a történelem legfontosabb súgóját feláldozták Vlagyimir Putyin kibékítésére.”

Oroszország, Kommerszant: „Oroszország meccsben maradt. A NOB-nak köszönhetően a hazai sport megúszta történetének legnagyobb katasztrófáját.” Szport Expressz: „A doppingellenes harcban vesztésre álló orosz sportban tűzszünet lépett életbe. Súlyos veszteségeket szenvedtünk, de fő célunkat elértük: ott lehetünk az olimpián. Ez a legfontosabb.”

Franciaország, L’Equipe: „Thomas Bach és kollégái attól való félelmükben, hogy széttörik az olimpiai mozgalom egységét, a sportági szövetségekre tolták át a felelősségüket. Moshatják kezeiket, mint Pilátus a Bibliában.” Le Republican Lorrain: „A NOB gyáván összecsuklott Putyin előtt azáltal, hogy az államilag támogatott doppingolásról szóló bizonyítékok ellenére nem zárta ki az olimpiáról az oroszokat.”

Spanyolország, El Mundo: „A NOB mossa kezeit egy olyan ügyben, amely sokkal többről szól, mint sportról, ha figyelembe vesszük Oroszország előéletét és helyzetét a geopolitikai sakktáblán. El lehet képzelni, mekkora nyomásnak volt kitéve a NOB, hogy felcsendüljön az orosz himnusz Rióban.”

Olaszország,  La Repubblica: „Ha az államilag támogatott dopping körüli botrányt egy mini hidegháborúnak tekintjük, akkor Putyin megnyerte azt.” (BF)


Ötkarikás hírek
Olasz Anna is indulhat az olimpián

- Gyárfás Tamás, a Magyar Úszószövetség elnöke, a vizes sportokat összefogó nemzetközi szövetség (FINA) alelnöke bejelentette, hogy Olasz Anna szabad kártyával indulhat a 10 kilométeres viadalon, Rióban. Olasz Anna részvételével 37 fősre nőtt az olimpiai úszóválogatott, a magyar olimpiai csapat pedig 160 tagú lett.

- A Tour de France megnyerése után sem pihen a brit Chris Froome, aki vasárnap indul egy londoni versenyen, majd utazik Rióba, ahol a négy évvel ezelőtti bronzérme után most favoritnak számít az ötkarikás időfutamversenyben, amelyet augusztus 10-én rendeznek.

- Panaszkodnak az ausztrál sportolók, akik szerint a vasárnap megnyitott olimpiai faluban a mosdók nem működnek, nincs mindenhol áram, és víz szivárog a lámpákból, tehát a körülmények nem csak elfogadhatatlanok, veszélyesek is. A szervezők ígérik, hogy a hibákat kijavítják.

- Fennakadt a doppingvizsgálaton Ihab Abdelrahman el-Szajed, a férfi gerelyhajítás tavalyi világbajnoki ezüstérmese, aki így nem indulhat az olimpián. A 27 éves atléta egy versenyen kívül, április közepén adott mintája lett pozitív. (SM)