Sport

Világbajnok társat kap Nemanja Nikolic

Labdarúgás. A német Bastian Schweinsteiger felszíthatja a chicagói tüzet

Világbajnok, Eb-ezüstérmes csapattársat kap Nemanja Nikolic a Chicago Fire-nél: a Manchester United elengedi a német Bastian Schweinsteigert az Egyesült Államokba, a Major League Soccerbe.

Schweinsteiger 20170322
 A jövő héten már Chicagóban készül Schweinsteiger (Fotó: Reuters - Andrew Yates)

Bastian Schweinsteiger 2015 júliusában szerződött addigi egyetlen profi klubjától, a Bayern Münchentől a Manchester Unitedhez. Az akkor a 31. születésnapja felé közeledő középpályás a világ egyik legeredményesebb aktív futballistájaként – három világbajnokságon szerzett és két Eb-n nyert éremmel a dicsőséglistáján, BL-, világkupa-, szuperkupa-győztesként, nyolcszoros német bajnokként –, a „vörös ördögök” első keretének első német játékosaként került az Old Traffordra, ahol aztán nem váltak valóra reményei. Az első szezonban, még Louis van Gaal, egykori müncheni edzője irányítása alatt 18 bajnoki meccsen játszott. Ez sem volt sok, de egyenesen rengeteg ahhoz képest, hogy a mostani szezonban egyszer sem léphetett pályára. José Mourinhónál méltatlan helyzetbe került, a portugál edző az U23-as csapathoz száműzte, s mindössze két FA-kupa-, egy ligakupa és egy Európa Liga-mérkőzésen játszatta. A múlt nyáron a franciaországi Európa-bajnokságon gólt is szerző, majd utána a válogatottól is elbúcsúzó futballista azonban még nem akart „nyugdíjba” vonulni.

A Chicago Fire középpályást keresett, Schweinsteigernek, akinek a felesége, a szerb Ana Ivanovic, a korábbi világelső teniszező decemberben befejezte a pályafutását, és szívesen költözik vele eddigi lakhelyéről, Bázelből az Egyesült Államokba, pedig tetszett az ajánlat.

A szeles város alakulata már tavaly is megkereste, de akkor még nemet mondott, reménykedett, hogy szerepet kap a Manchester Unitedben. Most már tisztában van azzal, hogy nem fog…

„Szomorú vagyok, mert sok barátot itt kell hagynom. Nagyon élveztem a munkát az edzővel, a játékosokkal és a stábbal, a legjobbakat kívánom nekik. Különösképpen hálás vagyok a klub szurkolóinak, akiknek a támogatása különleges volt az életemben” – mondta a 121-szeres német válogatott középpályás.

Veljko Paunovic, az amerikai klub szerb edzője nagy várakozással tekint az érkezése elé. Azt mondta róla a Chicago Tribune című lapnak, hogy „Egy hatalmas bajnok lesz majd velünk. Még mindig képes arra, hogy példát mutasson a játékosainknak a pályán, az öltözőben, az életben, mindenhol.” A lap egyébként azt is megemlíti, hogy Bastian Schweinsteiger az MLS történetének mindössze második olyan játékosa, aki a vb-arany megnyerése utáni négy évben szerződött a ligába. A felek mindenben megállapodtak, már csak az orvosi vizsgálat és a munkavállalási engedély megszerzése van hátra.