Sport

Veszélyes csapból vizet inni

XXXI. NYÁRI JÁTÉKOK. Úszóink már edzettek az Olimpiai Uszodában – Egyre kevesebb a hiányosság a sportolók szálláshelyén Rióban

A magyar sportolók többsége már Rio de Janeiróban készül a pénteken kezdődő olimpiára. Több rossz hír érkezett a brazil városból, ahol Fábián Lászlót, a magyar küldöttség vezetőjét értük el telefonon, s kérdeztünk a körülményekről.

fabian-laszlo
Fábián László (Fotó: MH)

– Milyen a közlekedés Rióban?

– Vasárnap megnyitották a falut a legnagyobb létesítményekkel összekötő olimpiai sávot. Tehát ezzel nem lesz gond. Annak ellenére, hogy nagyon nagy távolságok vannak, innen, a falutól a legközelebbi szálloda tizennyolc kilométerre van, a reptér pedig ötvenöt kilométerre. Az otthon sokat emlegetett metró végre elkészült, és ez felgyorsíthatja a vendégek közlekedését. Azoknak a szurkolóknak, akik tömegközlekedéssel utaznak majd, fel kell készülniük a nehézségekre, mert a létesítmények között nagyok a távolságok, s a nagy forgalom miatt dugók lesznek.

– Milyenek az edzésfeltételek? Az úszóink például már használhatják a versenyek színhelyét?

– Itt, az olimpiai faluban van két ötvenméteres uszoda, egy kosárlabda-tornacsarnok. Megnyugtató, hogy az úszóink már belakják a versenyuszodát, ők már ott készülnek.

– Sok sportvezető panaszkodott a közbiztonságra. Tényleg olyan rossz a helyzet Rióban?

– Itt, az olimpiai faluban én is a magyar híreket olvasom. Arról hallottam, hogy volt egy tűzriadó, amelynek kapcsán állítólag történtek lopások. Azt is tudom, hogy az ausztrál küldöttség, amely oly látványosan kiköltöztette sportolóit a városi szállodába, már visszatért, ismét itt laknak a faluban.

– Javában zajlik az esélylatolgatás. A magyar csapat vezetőjeként milyen szereplést vár sportolóinktól?

– Soha nem szoktam tippelni, annak idején öttusázóként megtanultam és ma is azt vallom, hogy az a lényeg, hogy csapatban jól szerepeljünk. Sportolóink minden támogatást megkaptak a felkészüléshez, s velük beszélgetve bizakodva várom az olim­piát.


Ötkarikás hírek. Német korcsolyázó szólította fel Thomas Bachot lemondásra

- Thomas Bachnak, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elnökének a lemondását követeli Claudia Pechstein, a németek ötszörös olimpiai bajnok gyorskorcsolyázója. A 44 éves sportoló közösségi oldalán bírálta élesen honfitársát, mivel Liu Hung kínai gyalogló pozitív doppingmintája ellenére indulhat a riói olimpián. A 20 kilométeres versenyszám egyik esélyese május 7-én akadt fenn a vizsgálaton a római csapat-vb-n, de csak egy hónapos eltiltást kapott.

- Egy laptopot és több inget loptak el ismeretlenek az ausztrál olimpiai csapat szállásáról. A bűncselekmény akkor történt, amikor kisebb tűz miatt ki kellett üríteni az épületet az olimpiai faluban. A tettesek az egyik hivatalos személy szobájából vittek el egy hordozható számítógépet, valamint csapatingeket. Kitty Chiller küldöttségvezető elmondta, a szervezők megerősített biztonsági felügyeletet tartanak majd náluk, de így is sok az akkreditációval nem rendelkező munkás és takarító a zárt faluban.

- Giovanni Malago, az Olasz Olimpiai Bizottság (CONI) elnöke szerint Rióban érhetik el Róma jelölését a 2024-es olim­piára, mert ha sportolóik jól szerepelnek, nőnek az esélyeik a rendezésre. Matteo Renzi olasz miniszterelnök is részt vesz szerdán a riói olimpiai faluban található Olasz Ház megnyitóján, hangsúlyozva az olasz kormány elkötelezettségét a 2024-es olimpia mellett.

- Az újonc Wevertont hívták be Fernando Prass helyére a brazil férfi labdarúgócsapatba, miután kiderült, hogy az első számú kapus sérülés miatt nem védhet a riói olimpián. Rogerio Micale szövetségi kapitány az Atletico Paranaense hálóőrének szavazott bizalmat, aki 28 éves, így a három engedélyezett túlkoros egyike lesz a brazil együttesben. A házigazdák csapata csütörtökön a Dél-afrikai Köztársaság válogatottja ellen játssza első csoportmérkőzését. A négyesben még Irak és Dánia gárdája szerepel.

- A riói olimpia szervezőinek ígérete szerint legkésőbb péntekre helyreállítják az összeomlott vitorlásrakodót. A hajók ki- és bepakolását szolgáló építmény szombaton a viharos időben, a dagály miatt amúgy is megemelkedett vízben roskadt össze, s egy része a tengerbe bukott a jachtkikötőben. A szervezők szerint a rakodórámpa összeomlása nincs hatással az olimpiai vitorlásversenyekre és edzésekre.