Sport

Végre örömteli meglepetés a futball-Eb-n

Mérleg. Megőrizte helyét 2016-ban a magyar sport a nemzetközi élmezőnyben – Tizenöt érem az olimpián

Sikeres évet zárt a magyar sport. Jól szerepeltek sportolóink az év két legnagyobb érdeklődéssel kísért eseményén: a Rio de Janeiró-i olimpián nyolc arany-, három ezüst- és négy bronzéremmel a 12. helyen zártak az éremtáblázaton, előzőleg pedig a nyolcaddöntőig jutott a labdarúgó-válogatott a franciaországi Európa-bajnokságon.

magyar válogatott 20161231
Csoportelsőként lett nyolcaddöntős a magyar válogatott az Eb-n (Fotó: Nagy Balázs)

A riói nyári játékokon az úszó Hosszú Katinka és a kajakozó Kozák Danuta egyaránt három aranyérmet nyert, előbbi 400 méter vegyesen, 200 méter vegyesen és 100 méter háton bizonyult a legjobbnak, utóbbi pedig egyesben, párosban és a négyes tagjaként is a csúcsra ért 500 méteren – egyesben és négyesben megvédve címét. Párosban Szabó Gabriella, a kvartettben pedig Szabó, Csipes Tamara és Fazekas-Zur Krisztina volt a versenyzőtársa. Rajtuk kívül két vívó, a párbajtőröző Szász Emese és a kardozó Szilágyi Áron nyakába került még aranyérem – Szilágyi, Kozákhoz hasonlóan, megismételte négy évvel korábbi sikerét.

A júniusi futball-Eb-n a magyar válogatott – amely 44 év szünet után szerepelt újra kontinensviadalon – a csoportkörben az osztrákok 2-0-s legyőzésével kezdett, majd az izlandiak elleni 1-1-gyel folytatta szereplését, a harmadik fordulóban pedig – már biztos továbbjutóként – a torna későbbi győztese, a portugál válogatott ellen az Eb egyik legjobb mérkőzésén 3-3-as döntetlent ért el. A 16 között aztán a – világranglistán akkor második helyezett – belga csapattól 4-0-ra kikapott.

A szeptemberi paralimpián a magyar küldöttség egy arany-, nyolc ezüst- és kilenc bronzérmet szerzett.

Januárban a női vízilabda-válogatott megnyerte a belgrádi Európa-bajnokságot, a férficsapat bronzérmet szerzett. A tavasszal a női és a férfi kézilabdázók Bajnokok Ligájában is volt magyar döntős: a Győri Audi ETO és az MVM Veszprém is hétméteresekkel veszített. A női EHF Kupában a Dunaújvárosi Kohász aranyérmet szerzett.

Kiemelkedően teljesítettek a rövid pályás gyorskorcsolyázók a januári Eb-n és a márciusi vb-n is, s mindkettőről érmekkel tértek haza. Liu Shaolin Sándor a magyar rövid pályás gyorskorcsolyázás történetének első vb-aranyát nyerve győzött 500 méteren Szöulban. w
<br /