Sport

Válságban Kosszú Katinka házassága?

Az úszónő szombaton egyedül utazott el

A magyar sportélet egyik legismertebb házaspárjának kapcsolata, úgy tűnik, válságban van: Hosszú Katinka és Shane Tusup a közösségi médiában kommentálta a sajtóhíreket.

A közösségi oldalak egyik legaktívabb házaspárja eddig egy közös közleményt adott ki házasságuk jelenlegi állapotáról, miután a Bors és a Blikk megírta, hogy Hosszú Katinka és Shane Tusup kapcsolatával nincs minden rendben. De azok, akik figyelemmel követték Hosszú Katinka posztjait a közösségi médiában, már korábban is sejtették, hogy gondok lehetnek az álompár háza táján.

Noha a közvélemény jelentős része továbbra is az úszónő és edzője magánügyeként tekint a történtekre, az esetnek vannak bizonyos sportszakmai vonzatai is.

Hosszú Katinka és Shane Tusup legutóbb november 16-án posztolt közös képet a sportolónő Facebook-oldalára, de néhány nappal később Baján, Hosszú Katinka szülővárosában egy rendezvényen, amelyet Katinka nevelőedzője, Pass Ferenc szervezett, Tusup szitkozódva kiabált a bajai edzővel, ami vélhetően nem esett jól Katinkának, ahogyan az sem, hogy a férj nem kért bocsánatot az edzőtől.  Tusup heves temperamentumát többször láthatta a magyar közönség versenyeket és szerezhetett róla tudomást más versenyzők beszámolóiból. Érdekes pillanat volt, hogy a bajai eset után Katinka a nyilvánosság előtt nem állt férje pártjára, néma maradt. Ugyanakkor szembetűnő volt, hogy egy héttel a bajai botrány után Budapesten rendezték meg a kosárlabdázók éves gáláját, amelyen vendégként jelent meg Hosszú Katinka, ám Shane Tusup nem volt vele, ami meglehetősen szokatlan, hiszen eddig mindig együtt mutatkoztak. Ezért volt meglepő az is, hogy az úszónő Tusup nélkül utazott a koppenhágai rövidpályás úszó Európa-bajnokságra, ahol hat aranyérmet nyert.

Eközben Tusup december elején posztolt arról, hogy Hosszú Katinka örökre megváltoztatta az életét. Ebben a bejegyzésben azt is leírta, hogy el sem tudja képzelni, milyen lenne az élete, ha nem találkoztak volna.

A koppenhágai rövidpályás úszó Eb után Hosszú Katinka azonnal Svájcba utazott egy újabb versenyre, a pár pedig külön töltötte a karácsonyt is.

December 29-én a bulvárlapok már arról cikkeztek, hogy Shane Tusup dührohamot kapott és saját otthonukban tört-zúzott. Ugyanezen a napon, pénteken Katinka és Shane közös közleményt adott ki, amelyben elismerik, hogy a házasságuk válságba jutott. A közleményben ez állt:

Objektum doboz

 

 

A Nemzeti Sport pénteki számában jegyzetben foglalkozott az üggyel, Thury Gábor írása pedig már komoly sportszakmai kérdéseket is felvetett. Az elmúlt napok hírcunamija közepette ugyanis ezzel – vagyis Hosszú Katinka jövőbeni teljesítményével, az Iron Aqutaics klub sorsával, vagy éppen a Csillebércen megvalósuló úszóakadémiával – nem foglalkozott szinte senki. Miként az is elsikkadt kissé, hogy Hosszú Katinka második helyen végzett a Nemzetközi Sportújságíró Szövetség (AIPS) szavazásán az év női sportolóinak versenyében.

Szombat reggeli hír, hogy Hosszú Katinka egyedül utazott el a magyar fővárosból külföldre, legalábbis őt látták egy Budapest-Zürich repülőjáraton, férje nem volt vele.

A Magyar Sportújságírók Szövetsége január 11-én, csütörtökön este a Nemzeti Színházban rendezi meg az Év sportolója díjátadó ünnepséget, ahová Katinka és Shane is hivatalos, mi több, esélyes, hogy az év női sportolója Hosszú Katinka lesz, az év edzője pedig Shane Tusup.

Az Index szerint sportszakmai kérdés, hogy a jelenkor legsikeresebb magyar sportolójával, mi lesz, elvégre Shane nemcsak a férje, de edzője is Katinkának. A portál szerint az úszónő jövőre akár egy év pihenőt is tarthatna, mert világbajnokság nem lesz, egy Európa-bajnokság mezőnye olykor már nem kihívás, ráadásul öt év kőkemény küzdelme után a szervezetének biztosan nem esne rosszul egy kis regeneráció és feltöltődés. Az Index azonban arra is figyelmeztet: Katinkának a versenyzés a lételeme, de a versenyzés is monotonná válhat. „Egy biztos, a koppenhágai teljesítményén nem érződött Tusup távolléte (...) versenyzőtársak, edzők, mind kiemelték ezt. Mi több, a magyar csapat tagjai azt jegyezték meg, jobban érezték, hogy Katinka ismét a magyar válogatott tagja lett, nem egy különálló egység. Az Iron-különítmény éles határa eltűnt, és ez nem hiányzott senkinek” - írja a portál.