Sport

Újra együtt Coutinho és Suárez

Labdarúgás. A brazil támadó lett a földkerekség harmadik legdrágább futballistája, ma orvosin vesz részt, aláír Barcelonában, s be is mutatja őt új klubja

Lezárult a nyár óta húzódó Coutinho-saga. A brazil támadó már Barcelonában van, sőt ma alárja fél plusz öt évre szóló szerződését az FC Barcelonával. A kivásárlási ára 400 millió euró lesz.

Philippe Coutinho 20180108
Philippe Coutinho a szívére hallgatott. De lehet, hogy az eszére is a váltásnál (Fotó: Reuters - Eddie Keogh)

A Liverpool hívei érthetően szomorúak, hiszen így szétesett az ősszel nagyon is jól működő Mohamed Szalah, Firmino, Sadio Mané, Philippe Coutinho négyes. Jürgen Klopp ugyanakkor világosan fogalmazott: „Coutinho attól kezdve távozni akart, hogy a Barcelona a nyáron először hívta”. Mindazonáltal nagyon tisztességesen végigjátszotta a Mersey-part vöröseinek mezében az elmúlt fél évet: húsz hivatalos mérkőzésén tizenkét gólt szerzett, miközben kitűnt gólpasszaival is. A német menedzser azt is hozzátette, hogy Coutinho nem rejtette véka alá, hogy elmegy, mert a jövőjét és a családja jövőjét Barcelona jelenti.

Mit üzen a futball világának a mostani átigazolás? Néhány dolgot biztosan. Az első csak játék a számokkal: Neymar az FC Barcelonába szerződése előtt azt mondtuk, Kaká csillagának leáldozása óta nincs olyan brazil, akit a szakértők többsége a világ legjobb tíz játékosa közé sorolna. Neymar vitathatatlanul odakerült, s immár talán Coutinho is. S nem csupán azért, mert – eltekintve Kylian Mbappé csak a nyáron kifizetendő vételárától – a világ legdrágább két futballistája immár brazil. De ha a PSG francia szélsőjét is beleszámítjuk: a háromból kettő. S bármennyire is a brazil a világ legsikeresebb futballnemzete, ilyen még nem volt a játékosok vételárának nagyjából az ezredfordulóra tehető nagy robbanása óta. Az is világos, hogy a nagy pénzért eladók rögtön magas összegért vesznek is, a Barcelona már elköltötte a Neymarért kapott 222 milliót, s a Liverpool is többet költött 2017 nyarán és 2018 legelején, mint Coutinho vételára. Az említett nagy árrobbanás óta most először nincsen a világ öt legdrágább játékosa között Real Madrid-futballista, pedig többnyire nemhogy egy, hanem kettő is volt.

Visszatérve még a Liverpoolra egy gondolat erejéig: bármilyen nagynak is tűnik most a (futballszakmai) veszteség, Coutinho eladásával óriási üzletet, a számok alapján története eddigi legnagyobbját kötötte meg a klub. (Nem mellékesen az eddigi legdrágábban eladott játékosának, Luis Suáreznek is a Barcelona volt a vevője.) A brazil játékos még tizenévesen szerződött át Európába, a milánói Inter tagja volt, de a klub közben kölcsönadta a Vasco da Gamának, majd később fél évre a barcelonai (!) Espanyolnak is. A Pool 2013 első napjaiban szerezte meg, nem egészen tízmillió euróért. Most pedig 120 millióért adta el, s az összeg az eredményességi bónuszokkal akár 160 millió is lehet.


16 20180108
A tíz legjobb brazil az FC Barcelonában


Evaristo de Macedo: Az akkor 24 éves csatár 14 válogatott meccsen nyolc gólnál járt, amikor 1957-ban a Barcelonához igazolt. Légiósként soha többet nem játszott az arany-zöld mezben, lemaradt a két vb-aranyról, de öt év alatt öt titulust nyert a Barcelonával, majd három alatt hármat a Real Madriddal.

Mário Marinho: Mário Peres, az 1974-es világbajnokságon feltűnt középhátvéd 1974 és 1976 között játszott a Barcában. Visszavonulása után szívesen mesélte magáról: azon kevesek egyike, aki Pelé és Cruyff klubtársa is lehetett.

Roberto Dinamite: A Vasco da Gama klublegendája (864 meccsen 698 gól) csak fél évet töltött a Barcelonában, nyolc bajnokin két gólt lőtt.

Romário: A PSV-ből igazolt 1993-ban a gránátvörös-kékekhez. Nem volt a sportszerűség mintaképe, de a 46 meccsen szerzett 34 gólos mutatója minden, csak nem rossz. Közben világbajnoki címet nyert az Egyesült Államokban.

Ronaldo: A Fenomén Romário útját járta, 1996-ban a holland klubból igazolt Katalóniába. A Barcelona tagjaként lett világsztár, első féléve után a FIFA a világ legjobbjának választotta. Egyetlen, a Camp Nouban töltött idényében 37 mérkőzésen 34 gólt szerzett, európai aranycipős is lett.

Rivaldo: A Deportivóból érkezett 1997-ben Ronaldo pótlására, 1999-ben a France Football és a FIFA aranylabdása is lett. A katalánoknál öt év alatt 157 bajnoki meccsen 86 gólt szerzett.

Ronaldinho: A kétezres évek első felének legvirtuózabb futballistája 2003 és 2008 között 145 mérkőzésen 70 gólt szerzett, 2004-ben és 2005-ben is ő lett a FIFA-nál a világ legjobbja.

Juliano Belletti: Ronaldóhoz, Rivaldóhoz és Ronaldinhóhoz hasonlóan 2002 világbajnoka, barcelonai pályafutásának legemlékezetesebb pillanata a 2006-os BL-döntőt eldöntő találat volt. 2004 és 2007 között játszott a Barcában.

Daniel Alves: A 21. századi futball legsikeresebb jobbhátvédje 2008 és 2016 között 247 meccsen 14 gólt szerzett a katalán óriás színeiben, minden honfitársánál több titulust, huszonhármat nyerve.

Neymar: A Barcelonában 2013-tól tavaly nyárig játszott, ami az egyéni titulusokat illeti, az utóbbi években a „Messin és Cristiano Ronaldón kívüli világ” legjobbja. A Barcával nyolc címet nyert, 123 bajnokin 68 gólt ért el.