Sport

Több mint százmillió forint a bajnoké

Darts. Megkezdődött a világ első számú kocsmasportjának csúcsversenye

A világ legjobb dartsosai küzdenek a világbajnoki címért a londoni Alexandra Palace-ban. A selejtezőkből a világbajnokságra kvalifikált játékosok csak az ünnepek alatt pihennek, 2017. január 2-án eldől, kié lesz a világbajnoki címmel járó serleg.

A szervezők már mindent megtettek, hogy az eddigiekhez hasonlóan egyetlen szabad hely sem maradjon a csarnokban, folyik majd a sör, és csinos pompomlányok próbálják a mérkőzések közötti időt is élvezetessé tenni. Londonban elkezdődött a darts-vb, amelynek idei díjazása bőkezűbb a tavalyinál: másfél millió fontot osztanak szét a versenyzők között. A győztes háromszázezer fontot, a döntő vesztese pedig százötvenezret kasszírozhat. Az elődöntőbe jutásért hetvenezer, a negyeddöntőkért pedig 35 ezer font üti az oda bejutó versenyző markát. Az előselejtezőben kiesők pedig fejenként 4250 fonttal gazdagodnak.

Az esélyekről annyit, hogy a bukmékereknél természetesen a világranglistát vezető Michael van Gerwenre, valamint a tizenhatszoros világbajnok Phil Taylorra tesznek a legtöbben, de a sorsolás szeszélye úgy hozta, hogy ők ketten egy ágra kerültek, s legkésőbb az elődöntőben találkoznak. A világelső az első fordulóban egy, a selejtezőből érkező ellenféllel mérkőzik, de a harmadik fordulót követően már az ő ágán is csupa-csupa nagyágyú található. Olyanok, akikről a szakemberek állítják, hogy bár nem tartoznak közvetlenül a világ élmezőnyéhez, de tudásuk alapján bárkit le tudnak győzni. Egy világklasszis hiányzik a tornáról: az ausztrál Kyle Andersson későn adta be a brit hatóságokhoz vízumkérelmét, és még mindig nem kapta meg beutazási engedélyét.

A világbajnokságnak nincs magyar résztvevője. Legutóbb 2009-ben volt, Bezzeg Nándor személyében, de a 45 éves magyar dartsos az idei, Bécsben rendezett selejtezőn nem tudta kiharcolni a világbajnoki részvétel jogát. A magyar szurkolók nem maradnak le a vb küzdelmeiről, ugyanis a Sport Tv mindennap közvetít.