Sport

Tizenharmadszor viheti a kupát a Real

Labdarúgó Bajnokok Ligája-döntő. A kijevi fináléban a spanyol sztárcsapat mellett szól a rutin, a tapasztalat, a Liverpool mellett pedig a gólrekordot javító támadósora

Ma este rendezik Kijevben a tavasz klubmérkőzését (20.55 óra, tv: M4 Sport), a labdarúgó Bajnokok Ligája döntőjét. Az előző két kiírást megnyerő Real Madrid a Liverpool FC-vel mérkőzik. A spanyol csapat a 13., angol riválisa hatodik BL-serlegéért küzd az Olimpiai Stadionban. 

Ronaldo
A Real Madrid játékosai a kijevi stadionban edzettek (Fotó: Reuters/Kai Pfaffenbach)

Az ukrán főváros első számú stadionjának, az Olimpiainak környékén tegnap már fel-felbukkantak angol és spanyol szurkolók is. Egyelőre nem sokan, az érkezők többsége a belvárosban, a Majdan és Krestyatik környékén múlatta az időt. Már verekedés is történt: tíz ukrán drukker támadt rá liverpooli szimpatizánsokra, akik egy Olimpiai Stadionhoz közeli kávézó teraszán ültek. A rendőrség közlése szerint két huligánt előállítottak, valamint két angol sérültet segítettek ellátni.

Tudván azt, hogy nálunk a Real az egyik legnépszerűbb külföldi klub, talán érdemes megjegyezni: azok az ukrán szurkolók, akikkel beszéltem, inkább az angolokhoz húznak. Nem lehet pontosabban definiálni: a meg nem nevezett hatalom gazdag képviselőjét látják a Madridban, amelyről a taxis Igor (s nem Ihor, mert mindenki azonnal oroszul és nem ukránul szólal meg) azt mondta, a legutóbbi két évben el sem juthatott volna a döntőbe, ha nincs esetenként jelentős bírói segítsége. Aztán megmutatta a telefonjában a Liverpool FC vörös buszáról készült fotóját, s biztosított arról, hogy Mohamed Salahnál nincs ma nagyobb futballista a világon. Magam jeleztem neki, hogy azért Jürgen Klopp csapata sem volt éppen haragban a bíróval a római elődöntőben, de ez nem igazán rendítette meg.

Vitalij Klicskót, Kijev polgármesterét bokszpályafutása során szintén kevesen rendítették meg, de most nincs könnyű helyzetben. Kint járt a szurkolói zónában, reprezentált, mosolygott, minket például biztosított arról, hogy imádja Budapestet, és sok magyar barátja van (a hamburgi Universum tagjaként Kovács István és Erdei Zsolt is a klubtársa volt, a hazai bokszszövetség elnökével kesztyűzött is együtt), de akkor elkomorult a mosolya, amikor arról került szó: igaz-e, hogy több ezer szurkoló nem jut majd el a meccsre a hirtelen egekbe szökő szállodai árak és a repülőtér kapacitásproblémái miatt. Joe Anderson, Liverpool polgármestere felvette vele a kapcsolatot, s kérte, segítsen megoldani, hogy mindenki ott lehessen a stadionban, akinek jegye van.

A fogadóirodák a Realt vélik esélyesebbnek, talán nem is az aktuális forma, hanem a rutin, a tapasztalat miatt. Ha csak a két edzőt nézzük, Zinedine Zidane, aki ma este a BL-győzelmek számát tekintve beérheti az eddigi csúcstartót, Carlo Ancelottit, még soha nem veszített nagy döntőt a Real Madrid edzőjeként, az egyenes kieséses szakaszban még nem búcsúzott a BL-ben, 2016-ban és 2017-ben is nyert a fináléban. Edzői képességeit sokan vitatják, a megengedőbbek azt mondják, még nem derült ki igazán, milyen edző is valójában, de az elvitathatatlan, hogy az európai elitben töltött első két és fél évében három BL-döntőbe jutott be, s az első kettőt meg is nyerte. Jürgen Klopp ezzel szemben az utóbbi években csak veszített a döntőkben, csupán egy 2012-es Német Kupa-győzelem után ünnepelhetett.

Az egyébként nagyon népszerű Klopp azt mondta, megvan a terve Cristiano Ronaldo megállítására. Szerinte a portugál csak akkor tud gólt szerezni, ha labdát kap, ezért ebben kell megakadályozni. Meg-győződésem, hogy lesz ennél szofisztikáltabb védekezési terve is, de a Pool híveinek aligha megnyugtató a védelem elődöntőbeli produkciója. Igazából egyben biztosak az itt lévő újságírók és a szurkolók is: mindkét csapat fog gólt szerezni a döntőben. Ez lehetne akár a hátsó alakzatok kritikája is (olvastam olyan elemzést, amely szerint Karius és Navas, a két kapus a gyenge pont a finalistáknál, ez amúgy a Costa Rica-ival szemben meglehetősen igazságtalan, a Bayern München ellen a visszavágón remekül védett), ugyanakkor a támadósorok félelmetesek. A „vörösök” gond nélkül áthidalták tavasszal Philippe Coutinho távozását, a Salah, Firmino, Mané trió BL-történeti gólrekordot jelentő mennyiséget termelt eddig. Éppen a Bale, Benzema, Cristiano Ronaldo hármas csúcsát döntötte meg. Egymás után kerülnek elő azok a (elsősorban angol) statisztikák, amelyek szerint Mohamed Salah legalább olyan gólerős a mostani idényben, mint Cristiano Ronaldo. Akad olyan vélemény is, amely szerint, ha megnyerné a BL-t, ő lehetne az első futballista egy évtizede, aki az Aranylabda-szavazáson megtörheti Messi és Ronaldo uralkodását.

Ez még kérdéses. De az biztos, hogy az idei aranylabda „sorsa” keleten dől el. Kijevben – aztán majd a következő hetekben Oroszországban.