Sport

Tizenegy ország csapata küzd a negyeddöntőért

Labdarúgás. A meglepetésre továbbjutó Slavia Praha lesz az ötszörös győztes Sevilla ellenfele az Európa-ligában

Kisorsolták Nyonban a labdarúgó Európa-liga nyolcaddöntőjének párosítását. A tizenhat között az egyik kiemelkedő párharc az Eintracht Frankfurt és az Internazionale összecsapása lesz, míg az öt végső diadalával rekorder Sevilla a Slavia Prahával került szembe.

Az Európa-liga más, mint a Bajnokok Ligája! Ezt a „veretes” megállapítást nem csupán a két nyolcaddöntős mezőnyt összehasonlítva tehetjük meg, hanem érdemes összehasonlítani, hány ország érdekelt még a két sorozatban. A BL-ben az öt nagy országon kívül csak holland és portugál résztvevő maradt, tehát hét ország érintett. Ezzel szemben az Európa-ligában még tizenegy ország csapata van versenyben, a királykategóriához hasonlóan itt is kiemelkedően szereplő, még három csapattal jelen lévő spanyolokon kívül az angoloknak, az olaszoknak és az oroszoknak van két-két csapatuk, a többieknek egy.

Ameddig a BL-ben a mi régiónk bármelyik képviselője is esélytelen eljutni ebbe a szakaszba, az Európa-ligában akad horvát (Dinamo Zagreb), cseh (Slavia) és osztrák (RB Salzburg) gárda is, nem szólva az ukrán Dinamo Kijevről és a két oroszról, a Zenitről és a meglepetésszerző Krasznodarról. Az olaszok kétségtelenül az európai klubfutball szűk elitjébe tartoznak, de őket is kalkulálva érdemes visszarévedni arra, hogy a mostani mezőny fele (!) a hajdani Közép-Európai Kupa mezőnyét alkotó országokból vagy még keletebbről érkezik.

A nyolcaddöntőbe jutásért vívott mérkőzések közül jó néhány hozott meglepő eredményt. Arra, hogy az Eintracht Frankfurt bejutott a nyolcaddöntőbe, nyilván kevesen kapják fel a fejüket, de a Német Kupa legutóbbi győztese a vártnál lényegesen fölényesebben, 4-1-re verte meg a BL-ből a mezőnybe átkerült Sahtar Donyecket. Váratlan volt a Betis 3-1-es hazai veresége a francia Rennes ellen, az első mérkőzésen, idegenben 3-3-ra végeztek a zöld-fehérek.

Talán még váratlanabb volt az FK Krasznodar idegenbeli döntetlenje, amellyel továbbjutott a Bayer Leverkusen ellen. A kozák csapat a nyolcaddöntőbe jutással megismételte eddigi legjobb Európa-ligás szereplését (2016–2017), és ki tudja, hol a végállomás? A csapat balhátvédje, az ecuadori Cristian Ramírez két évet a Ferencváros tagjaként a magyar élvonalban is játszott. A forduló legváratlanabb sikere a prágai Slaviáé volt, amely a hazai döntetlen és a Belgiumban hamar bekapott gól ellenére 4-1-gyel jutott tovább. wEurópa-liga, a nyolcaddöntőbe jutásért, második mérkőzések. Benfica–Galatasaray 0-0 (tj: a Benfica 2-1-gyel), Dinamo Kijev–Olympiakosz 1-0 (tj.: a Dinamo 3-2-vel), Betis–Rennes 1-3 (tj.: a Rennes 6-4-gyel), Chelsea–Malmö 3-0 (tj.: a Chelsea 5-1-gyel), Bayer Leverkusen–FK Krasznodar 1-1 (tj.: a Krasznodar 1-1-gyel, idegenben szerzett góllal), Genk–Slavia Praha 1-4 (tj.: a Slavia 4-1-gyel), Internazionale–SK Rapid 4-0 (tj.: az Inter 5-0-val), RB Salzburg–FC Bruges 4-0 (tj.: a Salzburg 5-2-vel), Arsenal–BATE Boriszov 3-0 (tj.: az Arsenal 3-1-gyel), Villarreal–Sporting CP 1-1 (tj.: a Villarreal 2-1-gyel), Zenit–Fenerbahce 3-1 (tj.: a Zenit 3-2-vel), Valencia–Celtic 1-0 (tj.: a Valencia 3-0-val), Eintracht Frankfurt–Sahtar 4-1 (tj.: az Eintracht 6-3-mal), Napoli–FC Zürich 2-0 (tj.: a Napoli 5-1-gyel), Dinamo Zagreb–Plzen 3-0 (tj.: a Dinamo 4-2-vel).

Az Európa-liga nyolcaddöntőjének párosítása: Chelsea–Dinamo Kijev, Eintracht Frankfurt–Internazionale, Dinamo Zagreb–SL Benfica, Napoli–Salzburg, Valencia–FK Krasznodar, Sevilla–Slavia Praha, Arsenal–Rennes, Zenit–Villarreal. (Játéknapok: március 7. és 14.