Sport

Távol kerültek az elittől a futók és az ugrók

Atlétika. Major, 1972: 224 cm, bakosi, 2017: 210 cm

A jó rajt után, a súlylökő Márton Anita aranyérme és a többpróbázó Farkas Györgyi bronzérme után a magyar atléták a folyatásban csak statisztáltak a belgrádi fedettpályás Európa-bajnokságon.

Hogy néhány számban mennyire megállt az idő, sőt mennyire visszaestek atlétáink eredményei, azt jól jelzi a férfi magasugrás, amelyben negyvenöt éve Major István 224 centivel védte meg a címét az Eb-n, most pedig Bakosi Béla 210 centivel a selejtezőben kiesett. Vágtázóink közül Sipos János 6,77 másodperces idővel ért célba előfutamában, így összesítésben épp hogy lemaradt a továbbjutásról 60 méteren. A nőknél Nguyen Anasztázia 7,53-mal a 32. helyen zárt, az elődöntőhöz legalább 7,49 kellett volna. Schmelcz Vivien Fanny visszalépett ugyan a 60 métertől, hogy a távolugrásra összpontosítson, de ez nem látszódott az eredményén, mert 605 centivel csak 15. lett.

Meglepetésre a férfi távolugrást a huszonhárom éves albán Izmir Smajlaj 808 centiméteres egyéni csúccsal nyerte – összehasonlításul Szalma László negyvenegy éve 824 centivel lett ezüstérmes Madridban. Női magasugrásban a litván Airine Palsyte emelkedett ki a mezőnyből, 201 centis egyéni csúccsal nyert, míg az olimpiai bajnok spanyol Ruth Beitia csak 194-gyel második lett.

A nagy esélyes, a brit Richard Kilty 60 méteren 2014-ben világbajnokságot, két éve Európa-bajnokságot nyert, és most is bizonyította, hogy a legrövidebb távon ő a legjobb a kontinensen: 6,54 másodperccel fölényesen győzött.