Sport

Szobrot kap Papp László Budapesten

Ökölvívás. Kilencven éve született a magyar sport egyik legnagyobb alakja

Koszorúzással egybekötött megemlékezést tartottak Papp László háromszoros olimpiai bajnok, profi Európa-bajnok ökölvívó, edző születésének 90. évfordulója alkalmából pénteken a róla elnevezett Budapest Sportarénában. Lapunknak a legendás bokszoló fia, ifjabb Papp László nyilatkozott.

Papp-Laci-
Papp László (Fotó: MH)

– A hivatalos ünnepségeken túl a család hogyan emlékezik az édesapára, nagypapára?

– A feleségemmel és a két fiammal voltunk kint a temetőben, és sajnos már nemcsak édesapám, hanem a tavaly elhunyt édesanyám emlékére is gyertyát gyújtottunk. De a pénteki megemlékezéssel nem zárult le az évforduló, mert augusztusban egész alakos szobrot avatnak édesapám tiszteletére Budapesten, november 17-én pedig a MOM Kulturális Központban lesz műsoros megemlékezés. Azért ez az időpont, mert ez volt az a nap, amikor édesapám 1956-ban Melbourne-ben harmadszor lett olimpiai bajnok.

– Már tizenhárom éve nincs velünk a legendás bokszoló, de nem kopik az emléke. Gondolom, ez jólesik önöknek.

– Az édesapám ma is egy ikon, és igen, ez hatalmas örömmel tölt el. Rendkívül jó apa és nagypapa volt. Nagy űrt hagyott maga után. Próbálom az ő szellemiségét a fiataloknak átadni, ami nem könnyű. Tudom, hogy az emberek sem felejtik, az pedig komoly gyógyírt jelent nekem a hiányára.

– Említette, hogy két fia van, ők is ökölvívónak készülnek?

– Nem, ők focibolondok. Az igazság az, hogy az édesanyjuk nem is hagyta volna, hogy a bokszot válasszák, pedig én próbáltam győzködni őt, mondván, a futballban is érhetik őket sérülések. A lényeg persze a sport és az, hogy egészségesen éljenek.