Sport

Százhuszadszor válogatott mezben Wayne Rooney

Labdarúgás. A spanyol sajtó egy része reaktiválni szeretné az ismét csúcsformában védőIker Casillast a válogatottnál – Döntő ütközet Zágrábban, a Nemzetek Ligájában

Csütörtöktől rendezik a labdarúgó Nemzetek Ligája csoportszakaszának harmadik s egyben záró harmadát. A magyar válogatott majd az észtek ellen játszik, a külföldi meccsek között olyan rangadókat találni, mint a horvát–spanyol. S lesz egy nagy érdeklődéssel várt barátságos mérkőzés is a Wembley-ben.

br />
A spanyolok legutóbb meglepő vereséget szenvedtek otthon az angoloktól, így nyerniük kellene holnap este Zágrábban, hogy biztosítsák első helyüket. Luis Enrique a három kapusnak David De Geát (Manchester United), Kepát (Chelsea) és Pau Lópezt (Betis) hívta meg, ha lehet ilyet mondani, a „papírformának” megfelelően. Ugyanakkor a spanyol sajtó, amely kicsit tart a kiváló horvát csatároktól, elsősorban Mandzukictól és Perisictől, azt fejtegeti, hogy a jelöltek nincsenek igazán jó formában, vagy legalábbis, akad náluk jobb passzban lévő spanyol kapus. Mégpedig minden idők legsikeresebb spanyol kapusa, a már veteránnak számító, a tizennyolcadik profi idényében járó Iker Casillas.

A világ- és Európa-bajnok kapus még „csak” harminchét éves, de 2016 óta nem véd a válogatottban, a korábbi szövetségi kapitány, Julen Lopetegui, egyébként nem ok nélkül, David de Geát tekintette az első számú kapusnak. Casillas, aki közben az FC Portóhoz igazolt, nem is védett mindig jól, ellenben 2018 őszén újra csúcsformában szerepel. Már hét mérkőzésen zárt kapott gól nélkül az FC Portóban a mostani idényben, a további három meccsen csak öt gólt kapott. Jól védett a Bajnokok Ligájában is. De Gea viszont már huszonegy gólt szedett be a mostani idényben.

Wayne Rooney még csak a 33. születésnapját ünnepelte a múlt hónapban, de már ő sem játszik két éve a válogatottban. Az Egyesült Államokban, Stieber Zoltán klubtársaként, a DC Unitedben futballozik. Talán éppen az adta az apropót a mostani búcsúmérkőzéshez, hogy amerikai klubban játszik. A „háromoroszlánosok” csütörtök este az Egyesült Államok válogatottját fogadják a Wembley-ben. A szövetség úgy döntött, hogy a mérkőzés egyben a pályára is lépő Wayne Rooney búcsújátéka is lesz, a bevétel egy részét pedig a futballista jótékonysági alapítványa kapja. A bejelentés óta több mint 20 ezer belépőt értékesítettek, s mintegy 60 ezer nézőt várnak a találkozóra.

Rooney a 120. alkalommal játszik majd a háromoroszlános mezben, öttel zár majd a rekorder Peter Shilton mögött. Ugyanakkor ő a legtöbbször pályára lépett válogatott mezőnyjátékos, s 53 találatával egyben a válogatott történetének legjobb góllövője.