Sport

Saját zsebből fizeti a stábját Van Marwijk

Vb 2018. A legutóbbi négy tornából harmadszor vezeti majd világbajnokságon holland szövetségi kapitány a ma délután Budapesten futballozó ausztrál válogatottat

A ma este a Groupama Arénában a magyarok ellen utolsó vb-felkészülési mérkőzését játszó ausztrál labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya a saját zsebéből fizeti stábja nagy részét.

Bert van Marwijk 20180609
Valószinűleg Bert van Marwijk ausztrál kapitány gondolatai már a vb-n járnak (Fotó: Reuters - Murad Sezer)

A sorozatban negyedszer is vb-résztvevő ausztrál válogatott 2006-ig mindössze egyszer, 1974-ben, még a St. George Budapest hajdani sztárjaira, Abonyi Attilára, Manfred Schäferre és Doug Utjesenovicra épített csapattal jutott el a világbajnokságra. Az elmúlt tizenkét esztendőben állandó szereplő, a mostani keret veteránja, Tim Cahill már a negyedik világbajnokságára készül. Németországban a holland Guus Hiddink, Dél-Afrikában honfitársa, Pim Verbeek, Brazíliában Puskás Ferenc egykori tanítványa, Ange Postecoglou vezette szövetségi kapitányként a Socceroost. Tavaly ugyancsak a görög származású edző dirigált a selejtezőkön, de a télen lemondott, így a szövetség visszatért a jól bevált módszerhez: kinevezett egy holland kapitányt. Bert van Marwijk, aki 2010-ben vb-ezüstérmet nyert hazája válogatottjával, fél évre vállalta a feladatot. Már az utóda is megvan: a korábbi válogatott játékos, Graham Arnold veszi majd át a csapatot. Ám most még Van Marwijk a főnök, akit ugyan tisztességesen megfizet az ausztrál szövetség, de a szokásos nagy stábra már nem futja. Van Marwijk így saját zsebéből fizeti az embereit. Azt mondta, túl rövid volt az idő, neki pedig szüksége volt olyan segítőkre, akik ismerik. Olyanokra épített, akik ismerik a módszereit, s akikben megbízik. A stáb tagja egyébként a veje, a korábbi világbajnoki ezüstérmes középpályás, Mark van Bommel is. Az ausztrálok egyébként egy hét múlva a legnehezebb meccsükkel kezdenek, a franciákkal játszanak, majd a dánok és a peruiak következnek.

Az angolok Leedsben, Costa Rica ellen zárták le a felkészülési mérkőzések sorát, s 2–0-ra nyertek. A legutóbbi kilenc meccsükön veretlenek maradtak, ezeken mindössze három gólt kaptak. Ennek ellenére az volt a pénteki disputa tárgya az ottani sajtóban (azon kívül, hogy véleményezték a hagyománytörő hírt: 2020 februárjától lesz téli szünet a Pre­mier League-ben), hogy ki legyen az első számú kapus. Peter Shilton, a korábbi legenda Jordan Pickfordot választaná Jack Butland helyett.

Néhány további „gyorshír” a vb-résztvevőkről. Súlyos térdsérülést szenvedett az argentin Manuel Lanzini, így nem vehet részt a tornán, a „római” Diego Perotti pótolja majd valószínűleg. A felmérések szerint a spanyolok fele úgy tartja, világbajnoki címet nyer majd Lopetegui csapata, míg a németeknek „csak” egyharmada hisz a címvédésben.