Sport

Rossi rosszkedvű szavai: Nem vagyok varázsló

Nemzetek Ligája. Két éve nem nyert idegenben a magyar labdarúgó-válogatott, amely döntetlent játszott a világranglistán 98. Észtország ellen Tallinnban

A tallinni 3–3-as döntetlen, valamint a finnek görögök elleni hazai győzelme eldöntötte, a magyar labdarúgó-válogatott nem juthat tovább a csoportjából a Nemzetek Ligájában. A hátralévő két, novemberi hazai mérkőzésen csapatunk a bennmaradásért játszik.

Szinte érthetetlen, hogy hogyan történhet, mégis újra meg újra azt látjuk: a magyar válogatott az idegenbeli mérkőzéseken szinte odaajándékozza az első 15–20 percet. Tamperében és Tallinnban gólt is kapott a mérkőzés ezen szakaszában.

Az észtek ellen hiába tűnt technikásabbnak a magyar csapat, hiába találkozott (végre) egy olyan ellenféllel, amelynek tagjaival szemben a mieink erősebb, magasabban jegyzett klubokban játszanak, a védekezése katasztrofális volt. Gulácsi Péter mindháromszor kiszolgáltatott helyzetbe került, kétszer védekezési fogyatékosság miatt, egyszer a balszerencse sújtotta – ez volt a második észt gól, amelynél a becserélt Pátkai Máté lábáról pattant a labda fölötte a hálóba.

Marco Rossi, a magyar válogatott olasz szövetségi kapitánya szerint, ha egy ilyen gólt kapsz, mint a második volt, az balszerencse, ha kettőt – hiszen a harmadiknál is magyar játékosról pattant rossz helyre a labda – hihetetlen. De elismerte, hogy kapitányi korszakát tekintve most védekezett a leggyengébben a válogatott. Hibaként elsősorban azt rótta fel, hogy nem voltak elég közel egymáshoz a játékosok. Mint mondta, elsősorban ő a felelős a hibákért, hiszen ő állította össze a védelmet. Felhívta azért a figyelmet, hogy a görögök ellen, szerinte jó teljesítményt nyújtó védelemben két cserét is végrehajtott, az egyiket kényszerűségből, a másikat az ő döntése alapján. Mindazonáltal megemlítette, hogy nagyon kevés volt az idő a közös felkészülésre, s Lovrencsics Gergő most először játszott Willi Orbannal együtt, Kádár Tamás másodszor. Baráth Botond pedig abszolút újonc volt. Rossi a csatárjátékkal elégedett volt, ez három szerzett góllal érthető. Az elsőt Szalai átadásából Nagy Dominik érte el, a további kettőt Szalai Ádám. A Hoffenheim támadója válogatottbeli pályafutása során harmadszor szerzett legalább két gólt.

A kapitány a jövőről szólva kiemelte, hogy eddig nem volt számunkra szerencsés a menetrend, hiszen a négy meccsből háromszor idegenben játszottunk, egyszer otthon, akkor is zárt kapuk mögött. A következő mérkőzéseken mindenképpen le kell győzni az észteket, majd a finneket is, akik azért nem a brazilok, függetlenül attól, hogy négy meccs után négy győzelemmel állnak, kapott gól nélkül. A sajtótájékoztatón felvetődött néhány védő teljesítménye, de Marco Rossi nem kívánt egyénileg nyilatkozni róluk. „Nem vagyok varázsló, sokszor megkérdezem magamtól, én vagyok-e a legmegfelelőbb személy erre a posztra” – mondta a csalódott kapitány.

Néhány „beszédes” statisztika a mérkőzéssel kapcsolatban. A magyar válogatott legutóbb 2016 októberében, tehát két éve nyert idegenben mérkőzést. A Baltikumban, Rigában 2–1-nél már arra gondoltunk, nekünk mindig errefelé kellene járnunk. Aztán jött a bekapott két újabb gól. Három gólt válogatottunk idegenben legutóbb még az Eb-selejtezősorozatban, Bernd Storck irányításával Athénban tudott szerezni, akkor sem nyert, 4–3-as vereséget szenvedett.

Borzalmasan sok gólt kap a csapatunk, pedig nem a világ legjobbjaival mérkőzött az elmúlt időszakban. A rigai győzelem óta idegenben nyolc meccset játszott, kettőn szerzett pontot, Fehéroroszországban és most. Hatot elveszített. A hét szerzett gól mellett tizenhét kapott áll. A hétből, ugyebár hármat most szerzett. Az észtek egyébként tavaly márciusban, a nagyon tartalékos, de néhány idei vb-ezüstérmessel felálló horvátok ellen értek el legutóbb három gólt, akkor bomba meglepetésre 3–0-ra nyertek. A csoportban most először tudtak gólt szerezni.

Miközben a magyar válogatott 3–3-as döntetlent játszott Tallinnban, a csoport másik mérkőzésén a finnek folytatták nagy menetelésüket, 2–0-ra megverték az immár a második idegenbeli mérkőzésüket elveszítő görögöket, s nagyon közel állnak a csoportelsőséghez, akár ki is kaphatnak Budapesten, ha a görögtől nem szenvednek idegenben kétgólos vereséget.


Nemzetek Ligája, C csoport, 2. csoport: Észtország–Magyarország 3–3 (1–1), gólszerző: Luts (20.), Pikk (70.), Anier (79.), illetve Nagy D. (24.), Szalai (54., 81.) , Finnország–Görögország 2–0