Sport

Ronaldo szerint Coutinho hibázott, amikor aláírt

Labdarúgás. A Barcelona új, brazil válogatott támadója megérkezett, szignálta a szerződését, igaz, sérüléssel bajlódik, így a bemutatkozására még február 4-éig várni kell

Philippe Coutinho tegnap átesett a szokásos orvosi procedúrán, majd aláírta a szerződését az FC Barcelonával. Kisebb sérülése ugyan meghiúsítja, hogy a napokban már bemutatkozzon a katalán klubban, de nem volt akadálya annak, hogy új munkaadója szerződtesse.

Coutinho
Philippe Coutinho a kép tanúsága szerint is jó barátságban van a labdával (Fotó: Reuters/Albert Gea)


A brazil támadó középpályásnak korán kezdődött a napja, már fél nyolckor vizsgálni kezdték a Barcelona által felkért orvosok. Mint kiderült, könnyebb sérülése van, de ez nem lehetett akadálya a kontraktus megkötésének. Coutinho kapcsán talán érdemes megjegyezni, hogy ő a Barcelona történetének harmincharmadik brazil játékosa, igaz, a második világháború előtti futballisták, mint a híres csatár Fausto vagy a kapus Jaguaré, az akkori tiltó szabályok értelmében tétmérkőzésen nem szerepelhettek a csapatban. A Barca első „igazi” brazil játékosa így Lucidio Batista da Silva volt, akit 1947-ben igazolt le a klub. A leghosszabb időt Daniel Alves töltötte el itt a klub fennállása óta.

A Barcelona történetében hét brazil is megnyerte már a legtekintélyesebb klubserleget, a Bajnokok Ligáját, igaz, ezt az új szerzemény biztosan nem a mostani tavaszon fogja, hiszen a Bajnokok Ligájában nem szerepelhet, miután ősszel már játszott (öt meccsen öt gólt lőtt…) a Liverpool tagjaként e sorozatban.

Amúgy a nemzetközi sajtó hétfői elemzéseiben két vezérfonal volt felfedezhető Coutinho tudásának, képességeinek szinte egyöntetű elismerése mellett. Az egyik, hogy miért igazolta már most le a Barcelona, hiszen a bajnokságot nélküle is megnyeri, a BL-ben pedig nem használhatja. Erre nyilván az az észszerű válasz, hogy Coutinho tudja maga mögött ebben a félévben a beilleszkedés nehézségeit. A másik felvetés, hogy melyik az igazi posztja, ebben a tekintetben akad, aki Neymar utódját látja benne, de olyan is volt, aki – hosszabb távon – Andrés Iniesta szerepkörét bízná rá.

Philippe Coutinho izomsérülése miatt körülbelül háromhetes kihagyásra kényszerül, így talán az Alavés elleni január 28-i bajnokin, esetleg a következő héten, a Király-kupa-mérkőzésen mutatkozhat be. Legkésőbb az Espanyol elleni, katalán derbin. Utóbbi különösen érdekes lenne, hiszen korábbi pályafutása során éppen az Espanyol mezében futballozott a Primera Divisiónban. Érdekes két vélemény a Barcelona két riválisának táborából. Cristiano Ronaldo szerint Coutinho rosszat húzott, mert soha nem tud majd kilépni Messi és Suárez árnyékából, Neymar sem tudott, ezért távozott. Diego Simeone, az Atlético edzője szerint a brazil futballista érkezése jó a spanyol bajnokságnak, de rossz a bajnoki címért folytatott harcnak – az eldőlt azzal, hogy a Barca így erősített. Kétségtelen, hogy a Barcelona eddig is kiemelkedett a mezőnyből, de Coutinhóval még nagyobb fölényre tehet szert. A kérdés persze az, hogy hogyan illeszkedik bele a brazil az új csapatába.