Sport

Rió sorsáról a szúnyogok dönthetnek

Olimpia. A zikavírus miatt veszélybe kerülhet a nyári játékok, Thomas Bach NOB-elnök ugyanakkor most még nyugodt és optimista

Eddig csak a politika volt képes távol tartani az olimpiától országokat, ám az idén megeshet, hogy egy szúnyogfaj éri el ugyanezt. A Brazíliában terjedő zikavírus miatt távol maradhatnak az augusztusi, riói játékoktól a kenyai sportolók.

Stanley Biwott 20160210
Könnyen lehet, hogy Stanley Biwott kenyai hosszútávfutó nem lesz ott Rióban (Fotó: Reuters - Mike Segar)

Az olimpiai bojkottnak már komoly történelme van. Először 1956-ban Svájc, Spanyolország és Hollandia mondta le – éppen a magyar forradalom szovjet eltiprása miatt – a melbourne-i játékokat, Kína pedig Tajvan elismerése, Egyiptom, Libanon és Irak a Sínai-félsziget izraeli megszállása elleni tiltakozásul nem engedte el sportolóit Ausztráliába. Majd 1976-ban huszonnyolc afrikai ország bojkottálta a motreali olimpiát, mert a NOB nem ítélte el az új-zélandi rögbisek dél-afrikai fellépését. Aztán a nyolcvanas években kétszer is előfordult, hogy a politika döntött a részt vevő nemzetek számáról: Moszkvában 1980-ban, Los Angelesben 1984-ben nem voltak ott több ország sportolói.

Most olyan probléma állt elő Rio de Janeiróban, amivel senki sem számolt: a zikavírus. Ahogy tegnapi számunkban megírtuk, az Egyesült Államok Olimpiai Bizottsága óvatosságra intette a nyári játékokra készülő sportolóit, s azt ajánlotta az egészségük miatt aggódó versenyzőknek, fontolják meg annak a lehetőségét, hogy nem utaznak el Rióba. A brazil egészségügyi minisztérium ugyan mindent elkövet a vírust terjesztő szúnyogok irtásáért, ám egyelőre nem áll nyerésre.

Tegnap jött az újabb hír, hogy Kenya lemondhatja a részvételt. Legalábbis erről beszélt kedden az ország olimpiai bizottságának elnöke. Kipchoge Keino a Reuters brit hírügynökségnek ezt nyilatkozta: „Természetesen nem küldünk oda kenyaiakat, ha járvány lesz.” A kelet-afrikai országnak elsősorban az atlétái tartoznak a világ élvonalába. A kenyaiak eddig 86 érmet nyertek (25 arany, 32 ezüst, 29 bronz) az olimpiákon, és ebből hetet ökölvívásban szereztek, a többit mind közép- és hosszútávfutásban. Ugyanakkor meglehet, jót is tenne az ország sportolóinak némi szünet, hiszen a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség minden kenyai atlétát négy évre eltiltatna, ha az országban nem történnek érdemi lépések a doppingolás ellen. Ezt még tavaly novemberben mondták. Az augusztusi pekingi atlétikai vb alatt a doppingellenőrzésen fennakadt Joyce Zakarit és Koki Manungát már a riói olimpia előtt eltilthatják.

Az Egészségügyi Világszervezet, a WHO a múlt héten globális egészségügyi vészhelyzetet hirdetett, becslései szerint az idén négymillióra emelkedhet a zikavírusos megbetegedések száma Dél-Amerikában. Thomas Bach NOB-elnök ugyanakkor nyugodt, szerinte az olimpiát megtartják. A riói szervezők is optimisták, mivel a játékok augusztusban zajlanak, az ott a téli hónap, a hűvösebb éghajlat jelentősen csökkenti a szúnyogok számát. Ám nem mindenki ennyire derűlátó. A kétszeres olimpia bajnok kajakos Kozák Danuta például a Origónak nyilatkozva nevetségesnek tartja, hogy ilyen körülmények között olimpiát rendezhetnek.

Úgy néz ki, „az olimpia sorsáról a szúnyogok döntenek”.