Sport

Ovecskin: Sosem kellett választanom a hazám és a klubcsapatom között

Hiába nem engedi az NHL, a Washington orosz hokisa mindenképp ott akar lenni az olimpián

Alekszandr Ovecskin ismét elkeseredetten bírálta az észak-amerikai profi liga (NHL) döntését, mely szerint az NHL jégkorongozói nem lépnek jégre a februári, phjongcshangi téli olimpián.

"Az olimpia a véremben van és mindenki tudja, mennyire szeretem a hazámat" - fogalmazott a Washington Capitals orosz csatára közleményében.

René Fasel, a Nemzetközi Jégkorong Szövetség (IIHF) elnöke kedden jelentette be, hogy nem lesz megegyezés az NHL-lel a phjongcshangi szereplésről. Az utóbbi öt téli olimpián játszottak az NHL profijai.
Ovecskin korábban többször azt mondta, ha nem is lesz megállapodás, ő mindenképpen ott akar lenni a téli játékokon. Az IIHF azonban időközben biztosította az NHL-t, hogy egyik válogatott sem fog nevezni hokist az észak-amerikai profi ligából.

"Gyerekkorom óta és amióta az NHL-ben játszom, mindig játszottak az NHL-esek az olimpián. Soha nem kellett a pályafutásom során a klubcsapatunk és a hazánk között dönteni" - írta a 31 éves Ovecskin, aki szerint a sportágnak és az olimpiának is jót tenne az NHL-es profik szereplése.

Ovecskin 13. NHL-szezonjának vág neki, hatszor volt a liga legjobb góllövője.

 Az NHL először az 1998-as, naganói játékok idejére függesztette fel bajnokságát, hogy játékosai ott lehessenek az olimpián, azóta valamennyi eseményen így tett, igaz, rendszerint csak hosszas tárgyalássorozat és huzavona végén egyezett meg a NOB-bal erről.

A liga ugyanakkor ezúttal nem egyezett bele, hogy elengedje hokisait, áprilisban bejelentette, nem engedheti meg magának azt a luxust, hogy februárban, amikor az Egyesült Államokban az NFL és az MLB is szünetel, felfüggessze a bajnokságot.