Sport

Oroszország kiáll doppingolással vádolt sportolói mellett

Dmitrij Peszkov leszögezte, akkor sem bojkottálják az olimpiát, ha a NOB korlátozza a versenyzőik részvételét a februári játékokon

Oroszország megvédi doppingolással vádolt sportolóit és azon lesz, hogy megőrizze kapcsolatát a Nemzetközi Olimpiai Bizottsággal - fogalmazott Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője annak kapcsán, hogy a NOB végrehajtó bizottsága kedden (ma) dönt az orosz sportolók phjongcshangi részvételéről.

A Thomas Bach NOB-elnök részvételével sorra kerülő sajtótájékoztató 19.30 órára várható. A NOB-on egyre nagyobb a nyomás, hogy a feltételezett, államilag irányított doppingrendszer miatt teljesen zárja ki a februári téli játékokról az ország sportolóit.

Akkor sem bojkottálják az olimpiát, ha korlátozza a NOB a sportolóik részvételét

"Meg akarjuk védeni a versenyzőink érdekeit. Oroszország továbbra is elkötelezett az olimpiai eszme mellett és megőrzi kötelékeit a NOB-bal. S ezeken a kötelékeken keresztül megoldhatók a felmerült problémák." - fogalmazott Peszkov. A szóvivő hétfőn azt mondta: nem tervezik az olimpiai bojkottját, még akkor sem, ha Oroszország részvételét korlátozza majd a NOB.

A múlt hónapban több mint húsz versenyző kapott örökös eltiltást

Az ötkarikás szervezet az elmúlt bő egy hónapban több mint húsz orosz versenyzőt (bobost, szkeletonost, sífutót, gyorskorcsolyázót és sílövőt) tiltott el örökre, és semmisítette meg szocsi eredményeiket doppingvétség miatt. 2014-ben az oroszok 33 érmet szereztek, de 11-től már megfosztották őket. 

A McLaren-jelentés szerint államilag támogatott, rendszerszintű doppingolás folyt

Az eltiltások hátterében a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) által  megbízott kanadai jogászprofesszor, Richard McLaren vezette független vizsgálóbizottság jelentése áll, mely az oroszok államilag támogatott, rendszerszintű doppingolását tárta fel.

A jelentés szerint az orosz doppingellenőrző szervek 2011 és 2015 között harminc sportágban mintegy ezer sportoló vizsgálati mintáját manipulálták, illetve pozitív teszteredményeket titkoltak el. Az Orosz Paralimpiai Bizottság, az Orosz Atlétikai Szövetség és az ország doppingellenes szervezete, a RUSADA jelenleg fel van függesztve a doppingbotrány miatt.