Sport

Olyan pontos, akárcsak egy svájci óra

Kosárlabda Tizenhét kísérletből tizenhárom hárompontost dobott Stephen Curry, a Golden State Warriors irányítója az NBA-ben

Nem volt szerencsétlen a tizenhármas, sőt csúcsot jelentett Stephen Curry számára, aki a Golden State Warriors győzelméhez (116–106) 46 ponttal járult hozzá úgy, hogy 13 hárompontost dobott a New Orleans elleni meccsen, és ezzel új NBA-rekordot állított fel.

Curry
Stephen Curry (jobbra) lehet a NBA legértékesebb játékosa az új szezonban is (Fotó: Reuters/Jake Roth)

Az előző két idény legjobbjának választott irányító, Stephen Curry különösen a New Orleans elleni mérkőzés utolsó negyedében kápráztatta el szurkolóit, mert három egymást követő támadásban dobta a 11., a 12. és a csúcsot jelentő 13. tripláját. Ez a kiemelkedő sorozat azért volt csak váratlan, mert csapata előző meccsén, 157 mérkőzést követően először nem volt eredményes hárompontos dobásból. Most pedig minden sikerült számára. A korábbi rekordot egyébként a közelmúltban visszavonult Kobe Bryant és Donyell Marshall tartotta 2003, illetve 2005 óta.

De ki is ez a szuperpontos kezű kosaras? A 28 éves Stephen Curryt a szakemberek az NBA legnagyobb ászának tartják. Vitathatatlan kiemelkedő tudását jelzi, hogy egyhangú szavazással nyerte el az NBA legértékesebb játékosa címet. Az irányító tehetségére természetesen az Egyesült Államok válogatottjának vezetői is felfigyeltek és 2007-ben már a nemzeti csapatot erősítette a világbajnokságon. Azóta számtalan válogatott mérkőzésen lépett pályára, ám a nagy siker valahogy eddig kimaradt az életéből. Az idei riói olimpiát boka- és térdsérülése miatt kénytelen volt lemondani. Curry nem tartozik az óriások közé, már ami méreteit illeti, mert mindössze 191 centi magas. Nagyon kiegyensúlyozott teljesítményre képes, a mérkőzéseken szerzett pontjainak átlaga 22,4 pont, valamint ehhez járul 6,9 gólpassz és 1,8 labdaszerzés.
A kosárlabdazseni magánélete is kiegyensúlyozott, öt évvel ezelőtt vette feleségül régi barátnőjét, akitől két lánya született. Öccse, Seth Curry szintén profi kosárlabdázó, a húga pedig egy egyetemi csapatban röplabdázik.

Az NBA sztárja nyíltan vállalja keresztény hitét, amiről egy interjúban így beszélt: „Az embernek meg kell tudni, hogy kit képvisel. Sikeremet az én Uramnak és Megváltómnak köszönhetem.” Nem véletlenül emlékezetes pontszerzéseinél mindig a szívére mutat, majd felfelé, mert az Istennek ajánlja a teljesítményét.
Curry fizetéséből gyakran jótékonykodik, támogatja például a malária elleni küzdelmet. Ennek kapcsán a tavalyi évben a Fehér Házba is meghívást kapott, ahol Barack Obama elnök is fogadta őt mint a malária elleni harc egyik nagykövetét.


Apjára ütött a litván Domantas Sabonis

Az Oklahoma City újonca, a 20 éves Domantas Sabonis 10 lepattanó mellett 15 pontot ért el a Miami ellen, s csapata 97-85-re győzött. A 211 centi magas, 109 kilós litván center apja – szovjet színekben – olimpiai, világ- és Európa-bajnok Arvydas Sabonis, aki hét szezont húzott le az NBA-ben, és beválasztották a sportági Hírességek Csarnokába. Fia is követheti apját, mert rendkívül tehetséges.