Sport

Olimpiai kvalifikáción kell megfelelniük a riói repülőjegyért

Evezés. Brandenburgban Európa legjobbja lett a magyar egység, Simon Béla és Juhász Adrián kormányos nélküli kettese aranyérmes

Kellemes meglepetésre Európa-bajnoki aranyérmet nyert a Simon Béla–Juhász Adrián összeállítású, normál súlyú, kormányos nélküli kettesünk a németországi Brandenburgban rendezett Eb-n. Ezzel az utóbbi évek legnagyobb magyar evezős sikerét érték el, de a riói olimpián való induláshoz még van mit tenni. Simon Bélát, az egység egyik tagját kérdeztük.

kétpárevezősök 20160510
Az újra egymásra talált páros elképesztő hajrával győzött a kétpárevezősök 2000 méteres versenyén (Fotó: MTI - EPA - Ralf Hirschberger)

– Gondolom, az evezős sportban sincs úgy, hogy valaki biztos esélyesként utazik egy világeseményre. Önök mit vártak maguktól?

– A döntőbe kerülést. Az volt a célunk, hogy olyan egység ne előzzön meg bennünket, amelyik már korábban megszerezte a kvalifikációt az olimpiára. Gyakorlatilag ez volt a célunk, és ha már bekerültünk a döntőbe, akkor úgy voltunk vele, hogy bármi megtörténhet.

– Ott huszáros hajrával sikerült a győzelem. Ilyen jó erőben vannak?

– Szerencsére fizikailag topon vagyunk, és bár ezer méternél még mind az öt hajó szinte együtt lapátolt, meglepetésszerű hajrát nyitottunk, és végül összejött számunkra az aranyérem.

– Pedig nem olyan régen ültek ismét össze egy hajóba. Miért volt a szakítás, és miért volt az újbóli egymásra találás?

– Közös döntés volt, mert a tavalyi vb-nk nem úgy sikerült, ahogy azt szerettük volna. Több mint hét éve evezünk együtt, tehát minden közös döntés volt, és az is, hogy újra egy hajóban evezzünk.

– Sok idő nincs az ünneplésre, hiszen Luzernben pótkvalifikáción kell kiharcolniuk a riói indulás jogát.

– Nem pihenünk. A héten Duna­varsányba megyünk, edzőtáborba. Nincs megállás, hajtani kell, hiszen csak akkor sikerülhet az álom, hogy ott leszünk az olimpián, hogyha minden téren maximálisan fel vagyunk készülve. Érthetően nem is nagyon foglalkoztunk eddig még Rió­val. De eszméletlen kemény mezőny fog összejönni Luzernben, és az első két hely valamelyikén kell végezzünk, hogy megváltsuk a repülőjegyet az olimpiára. Rajtunk kívül több ország több egysége reménykedik, tehát igazán kiélezett küzdelemre van kilátás. Azért ez az Eb-arany már szebb reményekre jogosít mindkettőnket. Egyébként rajtunk kívül Galambos Péter, Matyasovszki Dániel könnyűsúlyú kétpárevezős, normálsúlyú egypárban Pétervári-Molnár Bendegúz, valamint a könnyűsúlyú kormányos nélküli négyesben a Szigeti Roland, Forrai Dávid, Krpesics Péter, Vallyon Bence összetételű csapatok szállnak vízre Svájcban. Mint mondtam, nálunk az első két helyezett örülhet majd, de egypárban hárman szerezhetnek indulási jogot. Ami közös ,hogy minden számban ez az utolsó esély a kvótaszerzésre.