Sport

Nyerges Zsolt kiszáll a szolnoki sportból

Az üzletember több milliárd forintnyi sportvagyont ad át a városnak

Több milliárd forintnyi sportvagyont ad át adományként a következő hónapokban Szolnok városának Nyerges Zsolt, az erről szóló szándéknyilatkozatot már aláírta.

A lap pénteki számában a - két hete nyolcadszor Magyar Kupa-győztes - Szolnoki Olaj KK férfi kosárlabdacsapata tulajdonosi alapítványának alapítója, a Szolnoki Dózsa vízilabdacsapat tulajdonosi alapítványának alapítója, az NB III-as labdarúgócsapatot működtető Szolnoki MÁV FC Kft. tulajdonosa elmondta: a háttérben megkezdődött a szakértői munka a legmegfelelőbb jogi és szerződéses keretek kidolgozására. Hozzátette: amint megtalálják a legmegfelelőbb konstrukciót, tájékoztatni fogják a nyilvánosságot. 

Nyerges Zsolt úgy gondolja, hogy a profi és utánpótlás-csapatok változatlan színvonalú működtetéséhez szükséges sportlétesítmények a bajnokság végéig átkerülhetnek a városhoz, és folynak a tárgyalások a klubokról is. Kitért arra, hogy egy folyamat kezdetén tartanak, mielőtt a klubok és az utánpótlás is Szolnok városához kerülnének, elsőként az alapvető működésükhöz szükséges sportlétesítményeket adja át.  

Szavai szerint  egyetlen dolog vezérli, biztosítani, hogy a jövőben ugyanilyen magas színvonalon működjenek a felnőtt klubok és az utánpótlás is. Egyben kiemelte: Szalay Ferenc, Szolnok polgármestere (Fidesz-KDNP) személye számára garancia arra, hogy a rendezett háttérrel átadott létesítmények megfelelő helyre kerülnek.  Én pedig mindig ott fogok állni a csapatok mellett, és biztosan feltűnök majd a szolnoki lelátókon, mert szurkolóként sohasem tudnék tőlük elszakadni"- nyilatkozta.     

Nyerges Zsolt a lapnak beszélt arról is, hogy a kosárlabdával 22 éve, a vízilabdával tíz éve foglalkozik, és ezalatt összesen 26 kupa- és bajnoki győzelmet szereztek. Mint mondta: az Olaj nyolcszoros magyar bajnok és immár nyolcszoros kupagyőztes, amelyből" a '91-es bajnoki aranyán kívül mindegyiket a mi időszakunkban szerezte, emellett a 2011-es Szuperkupát is megnyertük".       

Emlékeztetett arra is, hogy a vízilabdaklubbal szintén példátlan utat tettek meg az elmúlt tíz évben: a Szolnoki Dózsa az ország legsikeresebb csapata, amely három magyar bajnoki cím, három Magyar Kupa és két Szuperkupa mellett Bajnokok Ligáját és Európai Szuperkupát nyert. Nyerges Zsolt kiemelte a fejlesztéseket is: hétévnyi előkészítés és megvalósítás után 2018-ra mindent felépítettek, amit elterveztek. A Vízilabda Arénára, a Tiszaligeti Stadionra, az utánpótlás pályáira és főépületeire és az egyéb létesítményekre akkori beruházási értéken mintegy 5 milliárd forintot költöttek - mondta. Ha mindezt ma kellene megteremteni, ismerve az építőiparban bekövetkezett robbanásszerű árváltozásokat, a költségek akár 8-10 milliárd forintra is rúghatnának - fűzte hozzá.     

Emellett százmilliós sportvagyont képviselnek a kapcsolódó eszközök, például a városi sportcsarnokban található berendezés is, amely az első osztályú kosárlabdameccsekhez elengedhetetlen, a lelátókkal, palánkokkal, LED-fallal együtt - sorolta.Nyerges Zsolt azt mondta: értéktől függetlenül a szolnoki Tiszaliget európai szinten is egyedülálló sportkomplexum lett, ahol csak végigsétálni is fantasztikus élmény. Az oda látogató csapatok vezetői-játékosai is elismerően nyilatkoznak a létesítményekről, vannak, akik csak álmodni tudnak ilyen körülményekről.     

Példaként említette, hogy az elmúlt hetekben ott járt a Hannover vízilabdacsapatának tulajdonosa, aki megkérte őket, hogy mutassák meg neki az Aréna terveit, mert ő egy ilyen komplexumot szeretne otthon megépíteni. Már a tervezéstől prioritásként kezelték a fenntarthatósági szempontokat is, például termálvízből nyernek gázmotor útján energiát, ami a komplexumot egyedülállóan költséghatékonnyá teszi európai szinten is - számolt be.