Sport

Nincsenek utódjai az olasz klasszisoknak

Nemzetek Ligája. A kétezres években először lépett pályára a Squadra Azzurra kezdőcsapata Juventus-játékos nélkül – Roberto Mancini együttese még csak egy pontot szerzett

Az olasz válogatott az első hazai és az első idegenbeli mérkőzésén összesen mindössze egy pontot szerzett eddig a Nemzetek Ligájában. Roberto Mancini szövetségi kapitány azzal nyugtatja a Squadra Azzurra híveit, hogy a kieséstől azért nem kell tartani.

Roberto Mancini 20180912
Roberto Mancini kapitányi mérlege: egy győzelem, két-két döntetlen és vereség (Fotó: Reuters - Rafael Marchante)

Roberto Mancini – az egykori 36-szoros válogatott Bologna-, Sampdoria- és Lazio-játékos, aki a pályafutását a Leicester Cityben zárta le – május közepén került szövetségi kapitányként a vb-selejtező kudarca miatt válságban lévő olasz válogatott élére. Az első mérkőzését megnyerte a szaúdiak ellen (2–1), de azóta, immár négy találkozón nyeretlen. A válság tovább tart.

A Squadra Azzurra tavaly októberben, története kereken nyolcszázadik mérkőzésén 1–0-ra nyert Shkodrában az albánok ellen. Azóta kilenc meccset játszott, s a szaúdiak elleni, Sankt Gallen-i találkozón kívül egyet sem tudott megnyerni. Közben kiesett a világbajnoki selejtezőn, s egyelőre az utolsó helyen áll hármasában a Nemzetek Ligájában. A sok szempontból kivételt jelentő, szaúdiak elleni meccsen kívül ebben a sorozatban nem szerzett egy meccsen egynél több gólt. Bizonyos szempontból a négyszeres világbajnok utóbbi történetében mélypontot jelent a mostani szereplés, amelyet jeleznek olyan megnyilvánulások, mint éppen a szövetségi kapitány kijelentése arról, hogy nincs igazi befejező csatára, vagy Arrigo Sacchi, a vb-ezüstérmes korábbi sikeredző mondata, amelyben megkérdőjelezte Mario Balotelli intelligenciáját.

Mancini szerint egyébként a mostani ősz tornája korai a csapatának, a legfontosabb célja, hogy a 2020-as Eb-re csapatot építsen. Ez elég logikus gondolat, de az olasz futball történetében meglehetősen ritka periódust kell egyszersmind átvészelnie: nincsenek a korábbiakhoz hasonló képességű egyéniségek, a még meglévők többsége is már túl van a harmincon. Hova tűntek az olasz klasszisok? Erre egyszerű a válasz: kiöregedtek. A hétfőn Lisszabonban szerepelt gárda már a jövő csapatának tekinthető: tagjai közül Ciro Immobile a maga 33. válogatottságával valóságos veteránnak számított. A tízen rajta kívül csak Zaza (18), Belotti (20), Criscito (25) és Bonaventura (13) járt túl. De közülük kit lehetne jó szívvel pillérnek nevezni? A kapitány kísérletező szándékát jelzi, hogy a Chelsea brazil születésű középpályásán, Jorginhón kívül minden mezőnyjátékosát kicserélte a lengyelek elleni kezdőcsapathoz képest. Panaszkodott arra, hogy túl sok a légiós a Serie A-ban, de ez aligha új keletű probléma, nem szólva arról, hogy amikor klubedzőként az Intert irányította, ő is inkább a külföldieket preferálta. Az ugyanakkor mindenképpen érdekes, hogy – a kétezres években először – Juventus-játékos nélkül állt fel a Squadra Azzurra, a pályára lépett tizennégy játékosból egy sem a kiemelkedően legeredményesebb s a legutóbbi hét bajnokságot sorozatban megnyerő Juve tagja. (Ilyen legutóbb 1998. június 17-én, a Kamerun elleni vb-mérkőzésen fordult elő a kezdőcsapattal. De akkor legalább beállt Del Piero és Di Livio.)

Noha a portugálok Cristiano Ronaldo nélkül álltak fel – s egy olyan futballista, André Silva szerezte a meccs gólját, aki az AC Milanban töltötte ugyan a 2017–2018-as idényt, de ott nem kapta meg a képességeihez méltó szereplési lehetőséget – a portugálok megérdemelten nyertek.

Minden rossz ellenére érdemes tudni, hogy az elmúlt két évtizedben 1999-ben és 2010-ben produkálta a legrosszabb mutatókat az olasz válogatott. Az előző évezred utolsó évé­ben kilenc meccséből csak kettőt nyert meg (2-5-2), 2010-ben, a címvédőnek bukást hozó dél-afrikai világbajnokság évében 12 mérkőzésből háromszor győzött (3-6-3). Mindkét kudarcos esztendőt talpra állás követte, s a következő Európa-bajnokságon, 2000-ben, illetve 2012-ben, Európa-bajnoki döntőt játszott a Squadra Azzurra.


Nemzetek Ligája, hétfő esti eredmények. A osztály, 3. csoport: Portugália–Olaszország 1–0. B osztály, 2. csoport: Svédország–Törökország 2–3. C osztály, 1. csoport: Skócia–Albánia 1–0. 4. csoport: Montenegró–Litvánia 2–0, Szerbia–Románia 2–2. D osztály, 1. csoport: Andorra–Kazahsztán 1–1, 3. csoport: Koszovó–Feröer-szigetek 2–0, Málta–Azerbajdzsán 1–1. (A keddi mérkőzések lapzárta után értek véget.)

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom