Sport

Nem vitás, Rodríguez éve is volt 2014

Labdarúgás. Teljesült Puskás Ferencné vágya, a hétfői FIFA-gálán, Zürichben a Real Madrid tízese kapta a legszebb gólért járó díjat

Robin van Persie, James Rodríguez és egy hölgy, az ír Stephanie Roche maradt versenyben a 2014-es év legszebb góljáért járó Puskás-díjért. Végül a tavalyi esztendő felfedezettje, a 24 éves kolumbiai támadó nyert a nyári labdarúgó-világbajnokságon, az uruguayiaknak lőtt bombájával. De ki is ez a fiú, aki tavaly berobbant a futball elitjébe?

Rodríguez
James Rodríguez az uruguayiaknak lőtt bombagólja Puskás-díjat ért (Fotó: Reuters/Felipe Dana)

Ugyan a FIFA-nál nem tartják nyilván, hogy kik voltak a korábbi évek felfedezettjei, ha mégis meg kellene nevezni az elmúlt esztendő új csillagát, akkor egyértelműen James Rodríguezt választanánk. Ennek a kolumbiai fiú­nak a nyári brazíliai vb-n ismerte meg a nevét a világ – annak ellenére, hogy már több mint négy éve Európában futballozik. Szülőhazájában már gyerekként óriási tehetségnek tartották, s 17 évesen meg is kapta élete első profi külföldi szerződését. 2008-ban az Envigado FC-től az argentin CA Banfieldhez igazolt, ahol ugyan nem csillogott – két szezon alatt 49 meccsen csupán 9 gólt lőtt –, de azért annyira rossz sem lehetett, hiszen 2010-ben 5,1 millió euróért leigazolta az FC Porto. Portugáliában tudták, kit vettek, és már az első évében megemelték a fizetését, s ezzel párhuzamosan a 30 millió eurós kivásárlási árát 45 millióra emelték fel. James Rodríguezzel, akinek a keresztnevét a papája James Bond után adta, meg voltak elégedve a Portónál, ahol három év alatt 105 meccsen 32 gólt lőtt és 21 gólpasszt adott. A fiatal kolumbiai tehetség megtetszett a Monacónak, amelynek orosz milliárdos tulajdonosa, Dmitrij Rjibolovlev nem sajnálta érte 2013-ban a 45 millió eurót sem. Rodríguez ezzel nemcsak a hercegség futballklubjának, de a francia bajnokság addigi történetének is a legdrágább igazolása lett. Mint később kiderült, elég jó üzletet csináltak vele Monte-Carlóban, ahol 2018-ig írt alá, ám alig egy évet futballozott csak a Monacóban, amelyben 38 mérkőzésen tíz gólt szerzett és 12 gólpasszt adott.

A nyári labdarúgó-világbajnokság egyértelműen fordulópont volt a karrierjében. A nyitómeccsen Görögország ellen rögtön gólt lőtt, és kettőt elő is készített, aminek köszönhe­tően a meccs emberének választották. Aztán a következő két csoportmeccsen, Japán és Elefántcsontpart ellen is betalált. A csoportkör végén a FIFA őt választotta a legjobb játékosnak. Az egyenes kieséses szakaszban két gólt lőtt Uruguaynak, a messzebbről, kapásból eleresztett bombáért kapta hétfőn a Puskás-díjat.

Két találatának köszönhetően Kolumbia először jutott el negyeddön­tőig a világbajnokságok történetében, és persze a meccs emberének is megválasztották. Brazília ellen aztán tizenegyesből megszerezte hatodik gólját a tornán. Csapata ugyan kiesett a negyeddöntőben, de Rodríguez azért szép emlékeket őriz Brazíliáról, mint később kiderült, hat góljával övé lett a vb Aranycipője. A közönség állva tapsolta, a világ legnagyobb klubjai pedig az aláírásáért ígértek egymásra a Monacónál. Különösebb meglepetést senkinek sem okozott, hogy végül a Real Madrid lett a befutó. A BL-győztes 80 millió eurót fizetett a vb-gólkirályért, aki hat évre írt alá, évi nettó hétmillió eurós fizetésért. És a pénzen túl volt még egy csábító ajánlata volt a Madridnak, mégpedig a Mesut Özil távozása óta gazdátlanul álló 10-es mez. Ezt is megkapta.

Puskás Ferencné mondta még a hétfői gála előtt, szeretné, ha James Rodríguez kapná a FIFA Puskás-díját, mert férje is ezzel a számmal ontotta a gólokat a királyi klubnál. Amúgy a kolumbiai csatár már az első két nap „törlesztett” valamennyit a vételárából. A nevével ellátott Real Madrid-mezből két nap leforgása alatt 345 ezret adtak el. Szép szám, mint ahogy a 2014-es is James Rodríguez számára. Bár az aranylabdát nem ő kapta, de nem vitás, az elmúlt esztendő az ő éve is volt, nemcsak Ronaldóé. A Puskás-díj meg a korona mindenen.