Sport

Nem lesznek szurkolók a horvát–angol rangadón

Labdarúgás. A portugálok Ronaldo nélkül utaztak a lengyel válogatott elleni Nemzetek Ligája mérkőzésükre – Börtönbüntetést kaphatnak a verekedő oroszok

Ma kezdődik a 2018-as őszi Nemzetek Ligája-csoportkör második szakasza. A következő hat napban minden csoportban két fordulót bonyolítanak le, összesen 46 mérkőzést, köztük a Franciaország-Németország rangadót.

A szombat estig tartó első szakaszban rangadókat, nagy érdeklődéssel várt találkozókat is rendeznek Európa-szerte. A portugál válogatott ma este Cristiano Ronaldo nélkül lép pályára Chorzówban, bizonyos orgánumok szerint ennek hátterében az áll, hogy a játékos nemrégiben a német Spiegel által megszellőztetett, majd az egész világsajtót bejáró nemi erőszak ügyével kapcsolatos védekezésével van elfoglalva. A téma valóban akut, szponzorai egy része is kétségeit fogalmazta meg. A kérdés súlyát jelzi, hogy a portugál miniszterelnök, Antonio Costa is véleményt formált: szerinte mindenkit megillett az ártatlanság vélelme, ameddig nem bizonyosodott be Ronaldo bűnössége, azért, mert megvádolnak valakit, még nem kell bűnösként kezelni. Hozzátartozik a képhez: Ronaldo szeptember elején sem játszott a válogatottban, pedig akkor még szó sem volt a feljelentésről. Olasz sajtóértesülés szerint a Juventus sztárja bojkottálja a Nemzetek Ligáját…

Az oroszok a svédeket fogadják Kalinyingrádban. A felkészülésük botrányos volt, két játékos, Alekszandr Kokorin és Pavel Mamajev hétfőn Moszkvában egy étteremben megtámadott két minisztériumi tisztségviselőt, akik közül az egyik koreai nemzetiségű, így a támadás sajtóhírek szerint rasszista hátterű volt. Akár ötéves börtönbüntetés is várhat rájuk, ehhez képest a legkevesebb, hogy Mamajevet klubja, az FK Krasznodar már kizárta a soraiból. Az orosz keret egyébként is változott, Szergej Ignasevics, Jurij Zsirkov és Alekszandr Szamedov és Igor Akinfejev is visszavonult a válogatottságtól.

Az előttünk álló három napban két olyan meccset is rendeznek, amelynek két résztvevője korábban egy államalakulathoz tartozott. Ma Podgoricában Montenegró csapata a szerbeket fogadja, a két válogatott még soha nem vívott egymással hivatalos mérkőzést. Szombaton a szlovákok Nagyszombatban a cseheket látják vendégül.

Az előttünk álló három nagy csemegéje a világbajnoki elődöntő „ismétlése”, a rijekai (fiumei) Horvátország–Anglia mérkőzés lesz. A házigazdák először játszanak otthon a vb-ezüstérem megszerzése óta, „normális esetben” telt házas stadionban ünnepelnék a szurkolók a csapatot. Ám egy korábbi UEFA-eltiltás miatt a mérkőzést zárt kapuk mögött rendezik meg, mert a 2016-os Eb-selejtezők alkalmával az olaszok elleni, szintén nézők nélküli összecsapásra huligánok horogkeresztet égettek a gyepbe.


A mai program. A osztály, 3. csoport: Lengyelország–Portugália (tv: Sport1). B osztály, 2. csoport: Oroszország–Svédország (Sport2). C osztály, 1. csoport: Izrael–Skócia. 4. csoport: Litvánia–Románia, Montenegró–Szerbia. D osztály, 3. csoport: Feröer szigetek–Azerbajdzsán, Koszovó–Málta. A mérkőzések kezdési időpontja 20.45.


Nem lehet válogatott Karim Benzema

Noël Le Graët, a Francia Labdarúgó-szövetség (FFF) elnöke kijelentette, hogy Karim Benzema, a Real Madrid csatára nem térhet vissza a válogatottba. A vád szerint Benzema részt közvetítőként a szexvideós zsarolásként elhíresült Mathieu Valbuena ügyben. Az ügy sértettje Benzema ellen vallott, s egyértelműen megvádolta a Real Madrid csatárát, aki viszont tagadta, hogy bármilyen aktív szerepet játszott volna Valbuena megzsarolásában. A 30 éves Benzema 81 találkozón 27 gólt szerzett a válogatottban, 2015 októbere óta azonban nem kapott meghívót, így a 2016-os franciaországi Európa-bajnokságról, valamint az idei, francia győzelemmel végződött világbajnokságról is lemaradt. (BF)