Sport

Negyedszázad tőrrel a világ pástjain

Vívás. Hatodik olimpiájára készül Mohamed Aida – A párbajtőröző kanadai férje is kiharcolhatja a riói szereplést Budapesten

Tizenhat évesen, 1992-ben robbant a nemzetközi élmezőnybe Mohamed Aida. Most a kétgyermekes édesanya a hatodik olimpiájára készülhet. Az UTE tőrvívója a havannai világkupa-versenyen biztosította be riói indulását.

Mohamed Aida 20160317
Mohamed Aida (Forrás: Wikipedia)

– Nemrég ünnepelte a születésnapját, Volt torta, köszöntő és ajándék is?

– Aranyosak voltak a csapattársak, felköszöntöttek. Ráadásul dupla ünnep volt, mert harminc éve dolgozunk együtt Solti Antal edzővel, s erről is megemlékeztünk. De azt hiszem, meg is érdemeltük a kis lazítást, mert egy nagyon izgalmas vívószezonban végig rezgett a léc, hogy vajon sikerül-e kivívnom a riói szereplést. Mint tudjuk, sikerült.

– Ezek után mit vár magától az olimpián?

– Nem én vagyok a legesélyesebb, ezzel tisztában vagyok, de igyekszem a maximumot kihozni magamból. Teljes erőbedobással készülök, akik ismerik a mesteremet, azok tudják, hogy nála nem nagyon lehet lazsálni.

– Köztudott, hogy két gyönyörű gyermek édesanyja. Hogy tud így készülni?

– Kétségtelenül kicsit nehezebb két gyerekkel összeegyeztetni az edzéseket. Kevés idő jut pihenésre, de mindenki tudja, hogy én azért már a rutinosabb versenyzők közé tartozom. Megbeszéltük az edzőmmel, arra fektetjük a fő hangsúlyt, hogy az edzések és a pihenők közötti időt a legmegfelelőbb módon kezeljük.

– Mit szólt a család, de legfőképp a férje, amikor megtudta, hogy megcélozta a hatodik olimpiáját is?

– Férjem Laurie Shong kanadai válogatott párbajtőröző. Tehát teljesen tisztában van az erőviszonyokkal. Maximálisan mellém állt, támogatott. A sors furcsa fintora, hogy a hétvégén éppen a budapesti világkupaversenyen fog eldőlni, hogy ő is kivívja-e az olimpiai indulást, családostul leszünk-e Rióban, vagy csak egyedül én képviselem a famíliát.

– Rió még messze van. Addig milyen versenyek és fontosabb állomások állnak ön előtt?

– Nem unatkozunk. Rögtön itt van a csapat-világbajnokság, amelyet áprilisban Rióban rendeznek. Júniusban Európa-bajnokság lesz Lengyelországban, és mindezt megtetézi még két világkupa-viadal. De nem is baj, mert azért van még mit javítani, csiszolni a technikámon.

– Isten ments, hogy visszavonultassam, de meddig tervezi, hogy aktívan versenyez?

– Eszem ágában sincs visszavonulni. Pedig nem volt egyszerű a szülés után visszatérni. Voltak nagy hullámvölgyeim. De a célomat sikerült teljesítenem, mert 2015 végére a legjobb tizenhat közé akartam kerülni a világranglistán, és lám, megvan az is. Úgy gondolom, lehet még egy-két sikeres évem a páston.

– Ha a férje nem tudja kiharcolni a riói részvételt, akkor a gyerekek azért elkísérik a mamát az olimpiára?

– Nem. Ha a férjemnek nem sikerül kiharcolni a riói repülőjegyet, akkor az édesanyámmal felváltva vigyáznak a gyerekekre. Mindkettőjüknél biztos kezekben vannak, így nekem tényleg csak a versenyzésre kell összponto­sítanom.