Sport

Megúszták a brazilok Luis Suárezt

Labdarúgás. Lionel Messinek rossz emlékei vannak a chileiek elleni legutóbbi mérkőzésről – Pótselejtezős helyen áll Argentína

Péntekre virradóra teljes fordulót játszanak a dél-amerikai világbajnoki selejtezőkben. Köztük lesz két klasszikus: az Argentína–Chile és az Uruguay–Brazília mérkőzés. A brazilok győzelmükkel kijuthatnak a 2018-as oroszországi világbajnokságra.

Az argentin válogatott, az Albiceleste fura érzésekkel fogadja az utóbbi években legkellemetlenebb riválisává vált chileieket a River Plate stadionjában, a Monumentalban. A vendégek tulajdonképpen időtlen idők óta nem tudtak nyerni ellene, de a 2015-ös és a 2016-os Copa América fináléjában is megnyerték a gól nélküli találkozót követő tizenegyespárbajt. Így aztán elsősorban a chileiek miatt igaz: az elmúlt negyedszázad egyik legjobb játékosállománnyal rendelkező, hajdanán még a korosztályos tornákon is taroló, két olimpiai aranyérmet nyert Argentína a felnőttek között 1993 óta nem tud nagy tornát nyerni. A tavaly nyári „vereség” után Lionel Messi annyira nekikeseredett, hogy lemondta a válogatottságot, más kérdés, hogy aztán hagyta magát rábeszélni a folytatásra.

Az argentinok csatárkínálatuk – Messi, Agüero, Higuaín, Di María, Dybala, Lavezzi, Correa, Pratto s a most nem is válogatott Icardi, Tévez – játékerejéhez képest nagyon szerényen teljesítettek eddig a világbajnoki selejtezőkben, csupán az ötödik helyen állnak, ami pótselejtezőt érne. A chileiek egy ponttal előzik meg őket, azaz hazai győzelem esetén helyet cserél a két válogatott. Edgardo Bauza, a nyár óta az argentin csapatot vezető kapitány most először irányítja a csapatát tétmérkőzésen Buenos Airesben. Abban reménykedik, hogy nem éri Messiéket olyan kellemetlen meglepetés, mint ősszel a paraguayiak ellen (0–1). Csapata azt a mérkőzést leszámítva egyébként jól szerepelt ősszel pályaválasztóként. A chileiek élén is új kapitány dolgozik, hiszen a két Copát is nyerő – egyébként argentin – Jorge Sampaoli már a Sevilla edzője. Annyiban nincs változás, hogy a mostani főnök is argentin, noha pályafutása fénypontján a spanyol válogatottnak volt tagja. Juan Antonio Pizzi a kilencvenes évek végén egy szezont a River Plate-ben is játszott, a mérkőzés színhelye így igazán ismerős lesz a számára. Ha már a pályánál tartunk: az Olé című argentin sportnapilap kiszámolta, hogy Lionel Messi 1026 nap után fog ismét pályára lépni az első számú argentin stadionban. Legutóbb, 2014. június 4-én győzelemre vezette a csapatot Trinidad és Tobago ellen. A válogatott azóta kétszer játszott nélküle a Monumentalban, de az ecuadoriaktól kikapott (0–2), a brazilok ellen csak döntetlenre végzett (1–1).

Montevideóban az első és a második helyezett találkozik: a listavezető brazilokat fogadja Uruguay, magyar idő szerint éjféltől. Az öt vb-címmel szintén rekorder brazilok akár már most csatlakozhatnak a házigazda oroszokhoz, amennyiben győznek Uruguayban, de a továbbjutáshoz a forduló további eredményeinek is számukra megfelelően kell alakulniuk.

Az uruguayiak szövetségi kapitánya, Óscar Washington Tabarez 174. (!) alkalommal irányítja majd a Celestét, a jövő héten Limában ül majd kisebb jubileumot. Alapemberei közül Luis Suárez eltiltott, ellenben játszik Edinson Cavani, aki a dél-amerikai selejtezősorozat gólkirálya. Az uruk 2014. november 13. óta nyolcszor játszottak az Estadio Centenarióban, s mindegyik meccset megnyerték. 2009-ben, már Tabarezzel, kikaptak előbb a braziloktól, majd az argentinoktól is ott, de azóta nem veszítettek mérkőzést abban a stadionban, amelyben 1930-ban megnyerték a futballtörténelem első világbajnokságát.

Dél-amerikai vb-selejtezők. 13. forduló. Csütörtök: Kolumbia–Bolívia, Barranquilla 21.30. Péntek: Uruguay–Brazília, Montevideo 0, Paraguay-Ecuador, Asunción 0, Venezuela–Peru, Maturin 0.30, Argentína-Chile, Buenos Aires 0.30. Az állás: 1. Brazília 27 pont, 2. Uruguay 23, 3. Ecuador 20 (22-16), 4. Chile 20 (21-17), 5. Argentína 19, 6. Kolumbia 18, 7. Paraguay 15, 8. Peru 14, 9. Bolívia 7, 10. Venezuela 5. Négy csapat közvetlenül szerez jogot a világbajnoki részvételre, az ötödik helyezett pedig pótselejtezőt játszik az óceániai régió legjobbjával. .