Sport

Matej Delac a Chelsea tagja is volt meg nem is

Labdarúgás. Gianni Infantino, a FIFA elnöke helytelennek tartja a kölcsönadások mai rendszerét a világfutballban

Gianni Infantino, a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) elnöke továbbra is szeretne fontos változásokat a világ labdarúgásában. Újabb részleteket tárt fel az elképzeléseiből.

Még februárban beszélt arról Gianni Infantino, hogy szükségesnek tartaná a klubkeretek létszámának és a kölcsönadott játékosok számának a szabályozását. A napokban újra aktuálissá vált a téma. Az elképzelés szerint egy klub legfeljebb nyolc játékost adhatna kölcsön, ezen belül is ugyanannak az egyesületnek maximum hármat vagy négyet. A korlátozás nem vonatkozna azokra a 21 éven aluli, már profi szerződéssel rendelkező játékosokra, akik hosszabb ideje a klubnál vannak, s akiknek a további fejlődése szempontjából a kölcsönadás hasznos lehetne.

A világ egyik legismertebb kölcsönadója a Chelsea FC, amely a Loan Army, a Kölcsönhadsereg gúnynevet is megkapta. A Kékek körülbelül negyven játékost adtak kölcsön az elmúlt időben, ezeknek a piaci értéke a transfermarkt.de szerint 179 millió euró. Az egyik leghíresebb eset a horvát kapusé, Matej Delacé, aki 2011 óta tartozott a Chelsea soraiba, de a csapatban egyszer sem védett. Ellenben a klub tízszer is kölcsönadta, Hollandiába, Portugáliába, Csehországba, Horvátországba, Boszniába, Franciaországba és Belgiumba. Nyáron lejárt a szerződése a Kékeknél, így ingyen távozhatott a dán Horsenshez.

Nagy divat a kölcsönadás Infantino hazájában, Olaszországban is. A Juventus 34 játékost adott kölcsön a mostani szezonban, köztük olyan ászokat, mint Gonzalo Higuaín és Marko Pjaca, de a többség nem férne be az első csapat keretébe. A nyáron 36 kölcsönadott tért vissza formailag a klubhoz, hogy aztán a többség újra továbbálljon, de arra is volt példa, hogy a Juve végleg eladta őket. A bergamói Atalanta 55 futballistát adott kölcsön, de hasonló léptékben adja tovább időlegesen a játékosait az Udinese is, amelynek 102 szerződtetett játékosa van. Még messze azért a rekord: a Parma a 2014–2015-ös idényben 181 futballistát igazolt, és 205 játékost engedett el.Nem csoda, hogy Gianni Infantino tarthatatlannak tartja ezt a helyzetet. Mint ahogyan elégedetlen az átigazolási időszak ütemezésével is. Szeretné, ha az angol Premier League-hez hasonlóan a többi bajnokságban is befejődne az idény kezdetéig a nyári átigazolási időszak, de átalakítaná a téli transzferidőszakot is.

Nyilatkozott az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) elnöke, Aleksander Ceferin is, aki cáfolta azokat a híreszteléseket, hogy a kontinensen kívül, nevezetesen New Yorkban tervezi megrendezni a Bajnokok Ligája egyik jövőbeli kiírásának döntőjét.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom