Sport

Máris megszerezte a nagymesteri címet Gledura Benjamin

Sakk. Nem lesz ideje nyaralni a fiatal versenyzőnek

Minden idők negyedik legfiatalabb magyar sakknagymestere lett Gledura Benjamin, a Nagykanizsa sakkozója. A fiatal játékos tegnap érkezett haza Svájcból, ahol egy nemzetközi körversenyen vett részt. Vele beszélgettünk.

Gledura Benjamin 20160416
Gledura Benjamin (Forrás: Facebook)

– Korábban úgy tudtuk, hogy sokkal későbbre tervezte a nagymesteri cím betöltéséhez szükséges versenyeket. Mi hozta előbbre az időpontot?

– Próbálkoztam. Olyan versenyeken indultam, ahol előre tudtam, hol tudom megszerezni a nagymesteri normát. Tudni kell, hogy a nagymesteri címhez három állomás vezet, és végül március végén Németországban, Karlsruhéban sikerült teljesítenem a normát.

– Hányan vannak Magyarországon, akiknek ilyen fiatalon meglett ez a cím?

– Tudomásom szerint Polgár Judit, Lékó Péter és Rapport Richárd után én vagyok a negyedik.

– Legutóbb Svájcban versenyzett, milyen eredménnyel zárt?

– A negyedik helyen emeltek ki a rendezők, összesen tíz induló volt, és a második helyen végeztem. Nagyon büszke vagyok rá, mert igazán rangos versenyen értem el ezt az eredményt.

– Most hogyan tovább?

– Sok pihenés nem lesz, mert szombat és vasárnap magyar csapatbajnoki mérkőzésen ülök asztalhoz. A Nagykanizsa Aqua Profit versenyzője vagyok, és igyekszem minél jobb eredményhez segíteni a klubot. Utána sem lesz pihenő, mert Mátraházára megyek edzőtáborba a válogatottal.

– A nyári és a kora őszi versenyekről mit lehet tudni?

– Ami biztos, hogy Franciaországban egy Top 12-es mezőnyű versenyen fogok sakkozni, úgy tűnik, hogy sok időm nem lesz nyaralásra, de azért lehet, hogy néhány nap vakációt engedélyeznek nekem. Az őszi programomat nem tudom pontosan, mert még csak most szervezik.