Sport

Már kevésbé fáj az elcsalt arany

Téli olimpia. Regőczy Krisztina reménykedik abban, hogy csaknem négy évtized után újra érmet szerez Magyarország a játékokon Pjongcsangban

Regőczy Krisztina nyerte – párjával, Sallay Andrással – 1980-ban Magyarország legutóbbi érmét a téli olimpián. A Nemzetközi Korcsolyázó-szövetség sportigazgatója Pjongcsangba utazása előtt nyilatkozott lapunknak.

Regőczy
Regőczy Krisztina szerint a műkorcsolya és a jégtánc egyre népszerűbb (Fotó: MH)

– Mit vár a téli olimpiától, lesz-e újabb magyar érem?

– Ez most a központi kérdés, s nagyon gyakran felteszik nekem. Mindenkinek azt tudom mondani, hogy nagyon drukkolok, hogy csaknem négy évtized után legyen újra magyar színekben induló versenyző a téli olimpia dobogóján. Még akkor is, ha a rövidpályás gyorskorcsolyában és a mi sportágunkban legfeljebb a jég és a korcsolya a közös. De ezek a magyar fiúk és lányok nagyon szép sikereket értek már el, s bár egy olimpia mindig más, mint bármelyik másik verseny, ez reménykedésre adhat okot.

– Hogyan emlékszik az 1980-as ezüstéremre? Tényleg nem volt tiszta verseny?

– Ennyi idő távlatából már nem fáj annyira. Azt szándékosan nem mondom, hogy mindegy, de azért egy olimpián második helyet szerezni mégis emberfeletti teljesítmény. Aki pontozásos sportágban indul, annak számolnia kellett és kell azzal, hogy vele is megtörténhet az, ami velünk történt Lake Placidben.

– Igaz, hogy az olimpiát követő világbajnokságon, noha egyébként is nagyon jól korcsolyáztak, kárpótolni akarták önöket a bírók az aranyéremmel?

– Ezt is sok oldalról lehetne boncolgatni, de nemmel felelek. Mert ugyanolyan verseny volt, mint az olimpia, kötelezőkkel, kűrrel. Igaz, hogy mindössze két és fél héttel voltunk az olimpia után, de ahogyan Lake Placidben, úgy Dortmundban is szinte hibátlanul kellett futnunk partneremmel, Sallay Andrással, hogy miénk legyen az érem.

– Emlékszik, hogy mennyire volt őszinte a vb után az olimpiai bajnok szovjet Linicsuk–Karponoszov kettős gratulációja?

– Az az igazság, hogy velük soha nem voltunk jó barátok. Sporttársi kapcsolat volt közöttünk, de mi jobban voltunk a Mojszejeva, Minyenkov párossal, velük barátkoztunk.

– Mit gondol hova fejlődhet ez a látványos sportág?

– Fantasztikus tehetségek vannak a nemzetközi sportvilágban, és szerencsére a műkorcsolyasport is öles léptekkel halad előre. Látszik ez a népszerűségén is, hiszen a világversenyek zöme zsúfolt lelátók előtt zajlik, mind a hölgyeknél, mind az uraknál sok a kedvenc.

– Magyarországon mikor lesz ismét olyan páros, mint a Regőczy–Sallay kettős volt.

– Akkor, ha két ember olyan szerencsésen találkozik egymással, mint mi Bandival. Akik időt, energiát, pénzt nem sajnálva, reggeltől estig azon dolgoznak, hogy feljussanak a csúcsra. Nem szabad megfeledkezni arról, hogy olyan családi hátterünk volt, amely biztosította az előrelépéshez szükséges anyagi feltételeket.

– Mikor indul a pjongcsangi olimpiára?

– Kedden utazom Dél-Koreába, kint leszek a műkorcsolyaversenyeken. Emellett, amennyire időm engedi majd, szurkolok a más sportágakban induló magyaroknak is. Remélem, lesz érem!


Nem indulhatnak a felmentett oroszok

Nem vehetnek részt a pjongcsangi téli olimpián a nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) által múlt héten felmentett orosz sportolók. A CAS csütörtökön mind a 39 esetben törölte a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) által az oroszországi rendszerszintű doppingolás miatt kiszabott örökös eltiltást.
A sportdöntőbíróság közlése szerint ezek közül 28 esetben nem volt bizonyított a doppingvétség, így a 2014-es szocsi téli játékokon elért eredményeiket is visszakapják az érintettek. Ezekután az Orosz Olimpai Bizottság 11 felmentett sportolónak kért meghívást a téli játékokra, de ezt a NOB megtagadta. A Kreml közölte: őszintén sajnálja, hogy a NOB nem engedélyezte a CAS által felmentett sportolók pjongcsangi indulását. Az Orosz Olimpiai Bizottságot december elején kizárta a játékokról a NOB, azóta indulási engedélyt kapott 169 orosz sportoló, aki csak semleges zászló alatt versenyezhet Pjongcsangban.