Sport

Lionel Messi a világ legjobban kereső futballcsillaga

Labdarúgás. Az argentin szupersztár bruttó fizetése a Barcelonában meghaladja a havi 2,6 milliárd forintot, többet keres, mint Ronaldo és Griezmann együttvéve

Szinte hihetetlen: Lionel Messi, a világ legjobban kereső futballistája majdnem kétszer akkora fizetést kap a Barcelonától, mint Cristiano Ronaldo a Juventustól. A világ nyolc legjobban kereső játékosából csak egy volt eddig vb nyertes csapat tagja.

messi
Lionel Messit eddig még mindig meg tudta tartani a Barcelona, hiába ostromolták a kérők. Az argentin immár  képességeihez méltó fizetést kap a katalánoktól. (Fotó: AFP/Imaginechina/Sergio Ros de Mora)

A francia sportnapilap, a L’Équipe szokásos listája alapján Lionel Messi vezeti a legjobban kereső futballisták listáját. Az 32. évében járó argentin szupersztár havi bruttó fizetése 8,3 millió euró havonta, ez körülbelül 2,6 milliárd forintnak felel meg. Jelenlegi szerződése 2021-ig köti a Barcához. A lista második helyén a korábbi első Cristiano Ronaldo áll, aki még a felét sem keresi annak, mint amennyit a Real Madridnál kasszírozott. Mindez talán még egy adalék ahhoz a vélelemhez, hogy nem a pénz motiválta tavalyi lépését, amikor elhagyta a klubot, amellyel sorozatban háromszor, öt év alatt négyszer is megnyerte a Bajnokok Ligáját. Ha Messi és Cristiano Ronaldo között talán a gondoltnál nagyobb is a különbség (8,3 kontra 4,7 millió euróban), az semmiképpen sem meglepetés, hogy ők állnak az első két helyen.

Antoine Griezmann harmadik helyezése már inkább. A legjobb nyolc egyetlen világbajnoka tavaly nagyon fontolgatta a távozását az Atlético Madridtól. A spanyol fővárosban aztán maradásra bírták, utóbb azt mondhatjuk, ebben szerepe volt az alaposan megemelt fizetésének (3,3 millió euró havonta) is. A szerződéskorrekció előtt még az egymillió eurót sem érte el a javadalmazása...

A negyedik, egyben az utolsó, aki még bruttó havi hárommillió euró fölött keres a klubjában, Neymar. A Paris Saint-Germain tulajdonosai kétségtelenül fényűző fizetést garantálnak neki, más kérdés, mi lehet a véleményük a befektetés sikerességéről, tekintve hogy a brazil szupersztárnak eddig mind a két, a klubnál töltött idényében, januárban vagy februárban eltörött a lába. Nem ok nélkül mondta, viccelni próbálva, alighanem mégis komolyan, február 5-i születésnapja apropóján: legszívesebben egy új lábközépcsontot kérne magának ajándékba.

A vele kezdődő sorban egyébként nincsen nagy különbség a keresetek között. A Barcelona uruguayi csatára, Luis Suárez következik a sorban, aki 2,9 millió eurót kap klubjától. Őt Gareth Bale, a Real Madrid jelenlegi legjobban kereső játékosa, egyszersmind a kiemelkedően a legjobban kereső brit futballista követi, aki 2,5 millió eurót kap havonta.

A nagy fizetésnek nem mindig függvénye a kiemelkedően jó teljesítmény. Ezt a „bölcsességet” is leszűrhetjük a lista hetedik és nyolcadik helyezettjére gondolva. Philippe Coutinho 2,25 millió eurót keres, pedig egyáltal nem találja a helyét a Barcelonánál, nem véletlenül vetődött fel a neve a Chelsea-nél Eden Hazard esetleges távozása esetén – a Stamford Bridge-en úgy érzik, hogy a brazil támadó középpályás „mozdítható” lenne. Még érdekesebb az ugyancsak bruttó havi 2,25 millió eurót (illetve 2 millió fontot) kereső chilei Alexis Sánchez esete, aki egyáltalán nem vált be a Manchester Unitednél. Vajon a L’Équipe listájának nyilvánosságra kerülése előtt hányan tippelték volna őt a Premier League legjobban kereső játékosának? Az sem kisebb talány, hogy lehet a Premier League csúcskeresői között második helyen a teljes lista tizedikje, a német világbajnok Mesut Özil (1,75 millió euró). Ellenben nagyon is érthető, hogy miért nem kapkodott a télen Özil klubot váltani, noha kevés játéklehetőséget kap az Arsenalban. Vagy, hogy miért nem talált magának olyan kölcsönvevőt, amelyik állta volna a fizetését.

A lista kilencedik helyezettje, tehát Alexis Sánchez és Mesut Özil között foglal helyet az élmezőny benjáminja, a már világbajnok Kylian Mbappé, a Paris Saint-Germain csatára. Miután 2017 nyarán a PSG kölcsönvette az AS Monacótól, majd tavaly nyáron meg is vásárolta, alaposan megemelkedett a fizetése. A huszadik születésnapját másfél hónapja ünneplő ifjúnak 2017 végén még „csupán” 800 ezer euró volt az adózás előtti havi fizetése, ezt tornázta fel 1,8 millió euróra.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom