Sport

Lemondott UEFA-alelnöki posztjáról Ángel Maria Villar

A korrupcióval gyanúsított sportvezető a FIFA-ban betöltött hasonló tisztségéből is távozott

Az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) csütörtökön bejelentette, hogy lemondott alelnöki posztjáról  Ángel Maria Villar, akit hazájában, Spanyolországban korrupció gyanújával letartóztattak. Később a sportág nemzetközi szövetsége is jelezte, hogy a FIFA-ban betöltött hasonló tisztségéről is lemondott.

 Az UEFA közleményben jelezte: a sportvezető szerdán ajánlotta fel lemondását az alelnöki és a végrehajtó bizottsági pozícióról, azonnali hatállyal, s Aleksander Ceferin elnök - megköszönve Villarnak sokéves munkáját - ezt el is fogadta. Az UEFA további kommentárt nem fűzött a történtekhez.

A FIFA egyik szóvivője megerősítette, hogy az alelnöki poszt mellett a legfőbb döntéshozó grémium, a tanács - korábban végrehajtó bizottság - tagságától is visszalépett Villar. Utóbbi bizottságnak 1998 óta volt a tagja.

Villart kedden felfüggesztették a spanyol szövetség (RFEF) elnöki pozíciójából azt követően, hogy a múlt héten korrupció gyanújával letartóztatták. Hozzá hasonlóan házi őrizetben van fia, Gorka, továbbá Juan Padrón RFEF-alelnök és Ramon Hernandez, a tenerifei szövetség főtitkára is. A két Villar, illetve Padrón óvadék ellenében sem kerülhet szabadlábra.

A Marca című spanyol sportnapilap a múlt kedden arról számolt be, hogy a gyanú szerint Ángel Maria Villar kenőpénzt juttatott területi vezetőknek annak érdekében, hogy elnyerje a támogatásukat és a szövetség elnöke maradjon.

A 67 éves sportvezető 1988 óta tölti be a spanyol szövetség elnöki tisztét, idén májusban újabb négyéves ciklusra választották meg. Letartóztatása miatt az RFEF az eddigi kincstárnokot, Juan Luis Larreát nevezte ki megbízott elnöknek.