Sport

Király Gábor a Fulhamben folytatja

Labdarúgás. A magyar válogatott korábbi kapusa örül, hogy véget ért a münchenieknél két hete tartó huzavona, és elengedték

A tekintélyes német sportlap, a Kicker hétfői számában arról írt, hogy Ricardo Moniz, a Bundesliga II.-ben szereplő 1860 München labdarúgócsapatának vezetőedzője hosszú távon Stefan Ortegával számol első számú kapusként. Bizonyára ez is szerepet játszott abban, hogy Király Gábor, a müncheniek 38 esztendős, kilencvenszeres válogatott kapusa a kispad helyett tegnap az angol másodosztályú Fulham ajánlatát választotta, és plusz egyéves szerződést kötött a londoniakkal. Király Gábor tegnap még kiment elköszönni a müncheni csapattársakhoz, aztán repült Londonba.

kiraly
Király Gábor öt évig védte az 1860 München kapuját (Fotó: Tsv1860.de)

– A döntésében közrejátszott a Kicker írása, amely szerint Ricardo Moniz Ortegában gondolkodik első számú kapusként?
– Igen, olvastam én is, de persze nem a cikk, hanem maguk a tények játszottak szerepet a döntésemben. Védeni szeretnék, nem a padon ülni, és erre most a Fulhamben van nagyobb esélyem. Öt évet töltöttem az 1860 Münchennél, csodálatos időszaka volt az életemnek. Rengeteg embert ismertem meg, nagyon sokat tanultam és tapasztaltam. A jövőben is követni fogom az 1860 München körüli történéseket, de úgy éreztem, a Fulham-nél most jobban bíznak bennem, több az esélyem a csapatba kerülésre. Tehát visszatérek a szigetországba.

– Hogyan figyelt fel most önre a Fulham?
– Úgy gondolom, amikor a londoni klub vezetői meghallották, hogy büntetésből a második csapathoz irányítottak, lecsaptak a lehetőségre. Ismerik a képességeimet, és így történhetett, hogy megkeresték a müncheni egyesületet. Hétszázötvenhárom profi tétmérkőzés áll mögöttem, és mindegyiken nyomás alatt voltam. A mostani szituáció más volt, mint az eddigiek. Nem a teljesítményem miatt veszítettem el a helyem, hanem fegyelmezés miatt száműztek egy időre a második csapathoz. De ezzel már senki sem foglalkozott, hamar visszavettek, bár azt már nem bizonyíthatom be Moniznak, hogy jobb kapus vagyok, mint Ortega.

– Nem ismeretlen az ön számára Anglia, hiszen korábban már védett itt…
– Igen, így van, közel százötven mérkőzésen védtem az angol bajnokságban. Érdeklődtem Gera Zolinál, aki három évet, és csapattársamnál, Moritz Volznál, aki hat évet töltött a Fulhamnél. Azt mondták, nagyon jó helyre kerültem. Ez a legrégebbi londoni klub, és komolyan mondom, megtiszteltetés lesz ott játszani, s mindent megteszek, hogy hozzásegítsem a csapatot a feljutáshoz.

– Ez nem lesz könnyű, hiszen a Fulham négy meccs után nulla ponttal a huszonnegyedik, vagyis az utolsó  helyen áll.
– Igen, sajnos nagyon beragadtak a rajtnál, de még az elején járunk, ez semmit sem jelent. Tény, a Fulham most nem a legmagasabb osztályban, a Premier League-ben szerepel, hanem eggyel lejjebb, a Championshipben. Bizonyára Félix Magath is látja, nagy a baj, ezért akarja még a nyári átigazolási időszak lejárta előtt kellően megerősíteni a csapatot. Ha ez sikerül, akkor szerintem elérhetjük a célunkat, a feljutást.

– Azt lehetett olvasni, két-háromszázezer euróért vették meg önt az angolok. Ez igaz?
– Pontos összeget nekem sem mondtak, de úgy gondolom, ez reális. A müncheniek ingyen szereztek meg öt évvel ezelőtt, most viszont közel százmillió forintért adtak el a patinás londoni klubnak. Azt hiszem, túlzás nélkül állíthatom, jó üzletet csináltak velem.

– Mikor kell jelentkeznie az új klubjánál?
– Kedden délután kimentem elköszönni a csapattársaktól, aztán repülőre ültem, s ma már együtt edzem a Fulhamben a többiekkel. Az egész család költözik Londonba, a gyerekek már itt kezdik az iskolát szeptembertől. Örülök, hogy véget ért a két hete tartó huzavona.