Sport

Kézilabda: Kihasználja utolsó cserelehetőségét a magyar csapat

Szita Zoltán bekerül a válogatott keretébe Császár Gábor helyett

 Szita Zoltán bekerül a magyar férfi kézilabda-válogatott keretébe a német-dán közös rendezésű férfi kézilabda-világbajnokság szombati játéknapja előtt, így a nemzeti csapat kihasználja utolsó cserelehetőségét a tornán.

csoknyai
Csoknyai István szövetségi kapitány (középen) edzést tart a magyar válogatott játékosainak. Fotó: MTI/Illyés Tibor
Csoknyai István szövetségi kapitány a középdöntő helyszínén, Herningben pénteken úgy fogalmazott: valószínűleg becserélik a Balatonfüred balátlövőjét a szombati, Dánia elleni mérkőzésre, hiszen Ligetvári Patrik egyedül maradt a poszton.

A csere a magyar szövetség péntek esti közleményével vált hivatalossá, és az is kiderült, hogy Szita az irányító Császár Gábor helyére került be. A svájci Kadetten Schaffhausen légiósa meglepetésre csupán epizódszerepet kapott a tornán. Irányítóposzton Lékai Máté mellett így már csak Juhász Ádám bevethető.

A cserét szombat reggel 9 óráig kell jeleznie a küldöttségnek. Hozzátette, örvendetes, hogy nagyon jól teljesítettek a fiatal játékosok a Svédország elleni vesztes csoportmérkőzésen, csütörtökön. "Nagyon sok problémánk van, lövőposzton négy emberünk kisebb-nagyobb sérüléssel bajlódik, de vannak fiatalok, most nekik kell segíteniük" - mondta.

Balogh és Bodó visszatérésére van esély, Jamali és Ancsin már biztosan nem játszik

A szakvezető közölte, a bokasérüléssel bajlódó Bodó Richárdnak valószínűleg két-három napot kell kihagynia csütörtöktől számítva, és bár sokat javult az állapota, stabil az ízülete, de erősen kérdéses a részvétele az olimpiai bajnok és társházigazda dánok elleni meccsen.

"Nem vagyok benne biztos, hogy játszani fog. Nagyon reménykedem, hogy a számunkra sorsdöntőnek tűnő, Tunézia elleni mérkőzésen vasárnap már hadra fogható lesz. Otthonról biztató információkat kaptunk Balogh Zsoltról, szeretnénk, ha azon a fontos meccsen ő is visszatérne, és tudna segíteni a csapatnak" - magyarázta. A Bodóhoz hasonlóan ugyancsak szegedi jobbátlövő szintén bokasérüléssel küzd, ezért haza is utazott Magyarországra.

"A sérülteket visszavárjuk ezekre a rendkívül fontos mérkőzésekre, mert számunkra mindhárom fontos. Reális győzelmi esélyünk Tunézia ellen van, jó lenne, ha erős kerettel tudnánk kiállni" - vélekedett a kapitány.

Jamali Iman keresztszalag-szakadás, Ancsin Gábor pedig könyökfájdalmak miatt került ki a keretből, ők biztosan nem térnek vissza a csapatba.

Csoknyai: Nem adjuk fel a dánok elleni meccset

Csoknyai emlékeztetett, hogy a svédek ellen 33-30-ra elveszített meccsen nagyon sokat kellett olyan felállásban játszaniuk - Ligetvári Patrikkal balátlövőben és Máthé Dominikkal jobbátlövőben -, amit nem is gyakoroltak. A szakvezetőtől többen megkérdezték, hogy feladják-e a dánok elleni mérkőzést - hogy minél pihentebben várhassák a Tunéziai elleni, vasárnapi találkozót -, de elmondása szerint erre nem kerül sor. "Nem szokásunk feladni válogatott meccset, nem is illik. Megpróbáljuk a pillanatnyilag elképzelhető legerősebb összeállításban felvenni a versenyt, és minél szorosabb, minél jobb eredményt elérni" - jelentette ki.

A magyar válogatott múlt pénteken 25-25-ös döntetlent játszott Argentínával, vasárnap Angolát 34-24-re, hétfőn Katart 32-26-ra legyőzte, szerdán 30-30-as döntetlenre végzett Egyiptommal, csütörtökön pedig 33-30-ra kikapott az Európa-bajnoki ezüstérmes Svédországtól, így a koppenhágai D csoport második helyén végzett, és egy pontot vitt magával Herningbe.

Próbáljuk pihentetni a játékosokat, de ehhez a terheléshez nem lehet hozzászokni

A középdöntőben szombaton 20.30-tól az olimpiai bajnok és társházigazda Dániával, vasárnap az Afrika-bajnok Tunéziával, szerdán az előző világbajnokságon ezüstérmes Norvégiával találkozik a csapat, vagyis bő másfél hét alatt nyolc mérkőzést játszik. Csoknyai kijelentette, erre a rendkívül sűrű programra nem lehet felkészülni, és nem lehet megszokni.

"Ebből adódnak a sérülések is, mivel a játékosok teljesen ki vannak zsigerelve, de ahogy látom, nem csak nálunk vannak ilyen problémák, minden csapatnál előfordulnak sérülések, előjönnek a problémák, mert ez embertelen igénybevétel" - magyarázta. Hozzátette, próbálják a játékosaikat pihentetni, frissen tartani, kezelni, de vannak olyan szituációk, amikor nem tudnak cserélni, mert az eredményesség rovására menne, ezért vannak kulcsjátékosok, akiknek sok időt kell a pályán tölteniük.

A magyarok a világbajnoki felkészülés során, január elején két edzőmérkőzést is játszottak Dániában a házigazdákkal, előbb 33-19-re kikaptak, majd 28-25-re győztek.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom