Sport

Katar jövőre már nagydíjat rendezne

Forma–1. Nem sajnálják a pénzt a közel-keleti államban a világversenyekre

Katarnak megjött az étvágya, és ha sportolóinak eredményességében még nem is, de rendezésben mielőbb fel akar nőni a sportnagyhatalmakhoz. A legújabb terve, hogy Forma–1-es világbajnoki futamot rendez, és úgy tűnik, meg is valósítja.

Az elmúlt évek legnagyobb meglepetését okozta a FIFA azzal, hogy Katarnak adta a 2022-es labdarúgó-világbajnokság rendezését. A fél világ még ma sem érti, hogyan kaphatta meg egy olyan ország a foci vb-t, ahol nyáron negyven fok körüli a hőmérséklet. Emellett a 2019-es atlétikai vb rendezési jogát is megkapta az arab ország. Meglepőt húzott Katar azzal is, hogy a januári kézilabda-vb-n olyan csapattal állt ki, amelyben csak két katari születésű játékos volt, a többiek honosítottak. És a sok vendégmunkással óriási eredményt ért el, végül ezüstérmet szerzett. Pénz, paripa, fegyver nem számít alapon, annyira nagyvonalúak voltak a rendezők, hogy még szurkolókat is importáltak Európából némi napidíjért, teljes ellátással.

És most itt a katariak újabb akciója: 2016-ban már Forma–1-es világbajnoki futamot akarnak rendezni. Ugyan Bahrein és Abu-Dzabi révén két GP-vel már képviselteti magát a térség az F1-es versenynaptárban, ám ez senkit sem zavar Dohában, a rendezés jogdíját a mellényzsebből kifizetik.

A Nemzetközi Automobil-szövetség alelnöke, a katari Nasser bin Khalifa al-Attiyah az AFP hírügynökségnek optimistán nyilatkozott: „Azon dolgozunk, hogy létrejöjjön a megegyezést Bernie Ecclestone-nal. Megtettük a szükséges lépéseket, már csak pár apróságot kell tisztázni a szerződés aláírásához – mondta. – Van egy komoly ringünk, a Losail-versenypályán csupán néhány módosítást kell végrehajtanunk rajta, hogy megfeleljen a Forma–1-nek.”

A katariak – Szingapúrhoz és Abu-Dzabihoz hasonlóan – esti, villanyfényes futamot álmodnak. Az állam dollármilliárdokat költ világversenyekre, az említettek mellett a MotoGP és a Superbike motoros sorozatokon kívül az idén már a túraautó-vb szezonzárója is Lusailban lesz.