Sport

Kassai bakija: földberúgásért adott tizenegyest

A futball világa gúnyolódik a botrányos döntésen

Raheem Sterling, a Manchester City támadója bocsánatot kért Kassai Viktortól, amiért a magyar játékvezető a Sahtar Donyeck elleni szerdai Bajnokok Ligája-mérkőzésen büntetőt ítélt miatta a házigazda angoloknak.

A találkozót Josep Guardiola esélyesebb csapata 6-0-ra nyerte meg, az ominózus esetnél, a 24. percig azonban még csak 1-0-ra vezetett, a végül háromgólos Gabriel Jesus büntetőjét követően viszont már 2-0-ra. Sterling a helyzet kapcsán - amikor betört a tizenhatoson belülre, és már csak a kifutó kapussal állt szemben - felidézte: meg akarta emelni a labdát, de aztán nem tudja, mi történt.

Minden idők legrosszabb tizenegyese, az ukrán csapatok gyilkosa- mondta Kassai döntésére Guardiola. Az ukrán sajtó nem érti, hogyan vezethet minden-idők legbotrányosabb bírója.

Objektum doboz

A BBC ilyen címszavakkal reagált a magyar bíró döntésére "Minden idők legrosszabb 11-ese?" Továbbá hozzátették, hogy Sterling "Az első futballista, akivel saját lábujja szabálytalankodott"

"Nem éreztem kontaktot, nem találtam el a labdát. Elnézést kérek a játékvezetőtől" - mondta a támadó, aki a földbe rúgott, és látványosan nagyot esett, Kassai pedig büntetőt ítélt.

A korábbi angol klasszis, Gary Lineker az esetről annyit írt twitteren: Ez égbekiáltó tizenegyes! , természetesen erős iróniával.

Guardiola szerint a kispadról is látták, hogy nem történt szabálytalanság, és nem is érzik magukénak az olyan találatot, ami ilyen előzmények után születik. A spanyol edző hozzátette: talán Sterlingnek kellett volna figyelmeztetni a bírót annak tévedésére, illetve hangsúlyozta, hogy a videobíróval - amit a következő idénytől alkalmaznak a legrangosabb európai kupasorozatban - kiküszöbölhetőek lennének az ilyen hibák.

Paulo Fonseca, a vesztes ukrán együttes szakvezetője a büntetőt illetően "nevetségesnek" minősítette a játékvezető döntését. A portugál edző azonban sportszerűen kiemelte, hogy nem a jogtalan tizenegyes miatt kaptak ki, a hatgólos vereség után pedig nehéz véleményt formálni egy olyan büntetőről, amiről szerinte a stadionban a játékvezetőn kívül mindenki más látta, hogy nem kellett volna megadni.

Sokadszor hibázott hatalmasat Kassai
Kassainak az utóbbi években ez már a sokadik nagy botrányt kavaró téves ítélete: 2012-ben az Európa-bajnokság Anglia-Ukrajna csoportmeccsén a házigazda ukránoktól vett el egy szabályos gólt: Devic lövése áthaladt a gólvonalon, a menteni igyekvő Terry már csak a vonal mögül tudta kikanalazni a játékszert, a bíró azonban segítője, Vad II István intésére érvénytelenítette a találatot.
2017 áprilisában a Bajnokok Ligája negyeddöntőjében vezette a Real Madrid és a Bayern München visszavágóját. A Bayernnél egyértelműen Kassait okolták a kiesésért, miután két lesgólt adott meg a spanyoloknak és jogtalanul kiállította Arturo Vidalt, a Bayern chilei középpályását.
Tavaly szeptemberre is jutott egy kapitális baklövés a magyar sporitól: a Törökország-Horvátország Eb-selejtezőn. A török Yilmaz a tizenhatoson belül kézzel sodorta el Modric beadását Vida elől, így büntetőt kellett volna ítélni, Kassai sípja azonban néma maradt.

Fotó: Paul ELLIS / AFP