Sport

Kajak-kenu: Tizenhét riói kvótát szereztek a magyarok

Storcz Botond elégedett

Eldőlt, hogy Magyarország a maximálisnál mindössze eggyel kevesebb, szám szerint tizenhét kvótát szerzett a riói olimpia kajak-kenu számaira. Storcz Botond, a magyar kajak-kenu válogatott vezetőedzője maximálisan elégedett a versenyzők teljesítményével.

Az utolsó két któvát szerzett versenyző Dombvári Bence és Hufnágel Tibor voltak csütörtökön a K-2 1000 méteres számban. Ez már a nyolcadik indulási jog a szakágban, ennél többet nem is lehetett szerezni.

Magyarországnak a maximálisnál mindössze eggyel kevesebb, szám szerint tizenhét kvótája – nyolc férfi kajakos, öt női kajakos és négy férfi kenus – van az augusztusi ötkarikás játékokra, ez a végleges szám. Összehasonlításképpen: London előtt 14-et szereztek, s végül 13-mal oldották meg az olimpiai versenyeket. A riói magyar csapat a válogatók alapján alakul majd ki, három számban - női K-1 500 és 200 méteren, illetve férfi C-2 1000 méteren - már a pénteken kezdődő, ugyancsak Duisburgban sorra kerülő világkupán lezárulhat a válogatás.

Storcz Botond elégedett

Storcz Botond, a magyar kajak-kenu válogatott vezetőedzője maximálisan elégedett a Duisburgban rendezett olimpiai pótkvalifikációs verseny után, mivel a magyarok elhozták a még megszerezhető két férfi kajakos kvótát.

"Mind a három számban, amelyben elindultunk, kvótát érő helyen végeztünk, azaz akár négy indulási jogot is gyűjthettünk volna, de nyolc a maximum férfi kajakban, s nekünk hat már volt - értékelt az MTI-nek a szakember. - Jó versenyeket láttunk, s úgy érzem, nekünk igazán jól jött, hogy a múlt héten válogatók voltak otthon, mert az ottani győztes egységek remekül teljesítettek itt is, azaz nem kellett erre a regattára külön formát időzíteni."

"Az, hogy férfi kajakban megvan a maximális kvótaszám, azt jelenti, hogy nem kell kényszermegoldásokat alkalmaznunk. Nem fordulhat elő, hogy valakit azért indítunk egy számban, mert nincs több helyünk, vagy az, hogy aki otthon a válogatót megnyeri, nem tud bekerülni az utazók közé" - fogalmazott Storcz Botond. Hozzátette: az olimpián mind a 12 számban indulhat magyar hajó, a megkötés csupán annyi, hogy amelyikben a versenyzők kiharcolták a kvótá(ka)t, abban kötelező indulni. 

Három kvótát és egy érmet szereztek a magyarok parakenuban
A magyar parakenu válogatott három kvótát szerzett a paralimpiára a Duisburgban csütörtökön befejeződött világbajnokságon, így jelen állás szerint négyen képviselhetik majd az országot szeptemberben, Rióban. Az épek olimpiai pótkvalifikációs regattájával egy időben rendezett vb magyar éremmérlege egy ezüst. Az egyik paralimpiai indulási jog már a németországi kvalifikációs verseny rajtja előtt biztossá vált, ez a nők középső, KL-2-es kategóriájában a tavalyi, milánói vb-n B döntős Varga Kataliné lett. Ő ugyan nem szerepelt Duisburgban, de az úgynevezett klasszifikációs vizsgálaton annyian kikerültek előle, hogy az ötödik helyre került a kvótaszerzők között. A férfiaknál Rozbora András (KL-2) és Suba Róbert (KL-1) azzal szerzett riói indulási jogot, hogy bekerült a csütörtöki döntőbe, ahol négy-négy kvóta talált gazdára. A negyedik kvóta Váczi Anitáé (KL-1), aki már a tavalyi vb-n kiharcolta az indulási jogot Rióra.  A vb egyetlen magyar érmét Suba szerezte a paralimpián nem szereplő VL-1-es számban, amelynek döntőjében másodikként ért célba.

Objektum doboz