Sport

Így állunk most

Helyzetjelentés a riói kvótákról

Augusztus ötödikén, azaz nagyjából két és félhónap múlva felgyullad az olimpiai láng Rióban. Egyre világosabbá válik a magyar indulók névsora, noha néhány kérdőjel azért még akad.

Az elmúlt héten hattal, százharminchatra nőtt az olimpiai indulási joggal rendelkező magyar sportolók száma a riói játékokra. A kvóták száma ugyanakkor nem azonos a nevezhető versenyzőkével, hisz több sportágban – például kajak-kenuban, vízilabdában – nem névre szólnak a kvóták, hanem nemzetnek, csapatnak, vagy éppen hajóegységnek. Továbbá egy olimpiai szint teljesítése nem jelenti azt, hogy a sportoló automatikusan indul is az ötkarikás játékokon. Figyelembe kell venni azt is, hogy egy-egy adott versenyszámban – például úszás, atlétika – a szabályok értelmében hány magyar versenyző indulhat az olimpián, hiába érte el több sportolónk az adott versenyszámban az induláshoz szükséges eredményt.

A legújabb kvóták

úszó_EB_lead
A londoni vizes Európa-bajnokságon az aranyérmek mellett olimpiai szintek is születtek. MTI Fotó: Kovács Anikó

Hétfőn Tóth Tamás szereplése vált biztossá az olimpián, így vele együtt összesen négy triatlonos lesz majd ott a játékokon. A vasárnap zárult úszó Európa-bajnokságon A-szintet ért el Burián Kata (200 m hát) és Bohus Richárd (100 m gyors), valamint több magyar váltó is megerősítette helyét a ranglistán, mellyel ötkarikás indulásuk szinte biztosnak tekinthető.

A kajak-kenusok duisburgi olimpiai kvalifikációs versenyén a magyar férfi kajakosok, Dombvári Bence és Hufnágel Tibor révén kiharcolták a még megszerezhető két kvótát, így eldőlt, hogy a sportág 17 versenyzőt, 8 férfi kajakost, 5 női kajakost és 4 férfi kenust indíthat az olimpián.

Hétvégén az asztaliteniszező Pattantyús Ádám csatlakozott az olimpiai csapathoz, mivel a nemzetközi szövetség által közzétett, az utolsó hét férfi egyéni kvótás nevét tartalmazó listán ő is szerepel. A 37 éves játékos mellett Póta Georgina lesz a sportág másik magyar képviselője Rióban.