Sport

Hosszú Katinka – Európa-első

Vizessportok. Hatalmas fölénnyel lett a nyertes

Hosszú Katinka a téli felkészülés legkeményebb részét végzi a Komjádi uszodában, ezért a monoton edzések között jól jött az újabb elismerés, sorrendben harmadszor megválasztották Európa legjobb női úszójának.

Az európai szövetség (LEN) rangsorában világbajnokunk hatalmas fölénnyel végzett az élen, a szavazatok 57,7 százalékát kapta, míg legnagyobb riválisa, a spanyol Mireia Belmonte 25 százalékkal lett második. Elsőségét az Európa-bajnokságon szerzett hat éremmel, a rövid pályás vb-n nyert nyolc medállal, a 2014-ben úszott kilenc világcsúccsal érdemelte ki.

„Természetesen minden elismerés jól esik – nyilatkozta Hosszú Katinka –, de mi már a jövővel, az idei feladatokkal foglalkozunk. Az alapozás legkeményebb részét végzem itthon, majd edző-férjemmel, Shane Tusuppal az Egyesült Államokban folytatjuk a felkészülést. A cél, hogy a már bevált edzésmódszerekkel az idén megismételjem a tavalyi sikereket.”

A férfiaknál a mellúszó Gyurta Dániel is kapott szavazatot, olimpiai bajnokunk azonban csak hatodik lett, a francia Florent Manaudou került az élre meggyőző fölénnyel. Vízilabdában a férfiaknál a szerb Filip Filipovics, a nőknél a spanyol Maria Garcia végzett az élen, a magyar játékosok közül Varga Dániel a 3., öccse, a tavalyi győztes Dénes a 4. helyen zárt, míg a nők között Keszthelyi Rita lett a harmadik.