Sport

Hihetetlen játékintelligenciája van

Labdarúgás. Bemutatta a Real Madrid a tizenhat éves norvég Martin Ödegaardot, akit korábbi magyar csapattársa zseninek tart

A Real Madrid tegnap sajtótájékoztatón mutatta be a kiemelkedő tehetségnek tartott norvég Martin Ödegaardot, akiért a Bajnokok Ligája címvédője 3,4 millió eurót fizet korábbi klubjának, a Strömsgodsetnek.

Martin Ödegaard 20150123
Martin Ödegaardot Emilio Butragueno, a Real Madrid nemzetközi igazgatója mutatta be (Fotó: Reuters - Andrea Comas)

Martin Ödegaard tavaly robbant be a norvég labdarúgás élvonalába, a ma is még csak 16 éves futballista áprilisban már bemutatkozhatott az élvonalbeli Strömsgodset együttesében, ahol Kovács Péter csapattársa lett. A norvég élvonal legfiatalabb profi labdarúgója májusban megszerezte első bajnoki gólját, és ezzel is csúcsot döntött. Ám nem volt vége a rekordoknak, mert augusztusban, igaz, egy barátságos találkozón, a norvég válogatottban is helyet kapott. Később, október 13-án, 15 évesen és háromszáz naposan a Bulgária elleni Európa-bajnoki selejtezőn is játszott.

Telefonon felhívtuk a 36 éves Kovács Pétert – aki 2011 óta ismét a Strömsgodset csatára –, hogy megkérdezzük, mi a véleménye a Real Madridhoz szerződő korábbi csapattársáról. „Egy évvel ezelőtt nem gondoltuk volna, hogy kis Martin a Real Madrid játékosa lesz – magyarázta Kovács Péter. – Az viszont feltűnt nekem is, hogy fejben nagyon ott van a pályán, a történéseknél jóval korábban már tudja, mi fog történni. Nem túlzás róla azt állítani, hogy zseni. Elég régen futballozom már, de még soha nem láttam tizenhat éves korban ilyen játékintelligenciával rendelkező labdarúgót. Ráadásul a népszerűség sem változtatta meg őt, ugyanolyan szerény maradt, mint amikor nálunk megkapta első szerződését. Persze ez nem is csoda, hiszen a családja is rendkívül intelligens. Mivel még csak tizenhat éves, természetesen vannak még gyengéi, mint középpályásnak elsősorban a védekezőjátékán kell javítania. Biztos vagyok benne, hogy a Real Madrid megfelelően menedzselik, s vigyáznak rá, akkor még nagyon sok örömet fog szerezni a madridi szurkolóknak.”

Mindenesetre a norvég tininek és családjának nem lesznek anyagi gondjai, mert a spanyol média szerint Ödegaard 105 ezer eurót tehet zsebre hetente, ami havi 132 millió forintos keresetnek felel meg.


A BL-címvédő vezeti a bevételi listát

A világ futballklubjai közül a Bajnokok Ligája-győztes Real Madridnak volt a legnagyobb a bevétele az előző szezonban, 550 millió euró, a második Manchester United a gyengén sikerült idény ellenére 518 milliót könyvelt el. A harmadik helyet a német bajnok Bayern München foglalja el 488 millió eurós bevétellel, míg az FC Barcelona a negyedik 485 millió euróval. Az olasz Juventus (272 millió) a 10., míg a spanyol bajnok Atlético Madrid (170) a 15. rangsorban. A Real 204,2 millió, a Barcelona pedig 182,1 millió euróhoz jutott a közvetítési jogok értékesítéséből. (MTI)