Sport

Hideg Zuhany A Malmői Csarnokban

Kézilabda. A svédországi Európa-bajnokságon a magyar női válogatott története során először kapott ki a cseh csapattól

Rosszul kezdte az Európa-bajnokságot a védekezésben és a támadásban sem jeleskedő magyar női válogatott, ötgólos vereséget szenvedett a cseh csapattól a malmői jégcsarnokban.

Ha hihetünk az európai szövetség szakíróinak, az első hatban is végezhet a magyar válogatott a svédországi Európa-bajnokságon. Az újságírók szerint a címvédő Norvégia Heidi Löke nélkül is nyerhet, míg az olimpiai bajnok orosz válogatott a rangsorukban a második lett. Valószínűleg az előlegezett bizalom miatt került csapatunk az ötödik helyre, hiszen a tavalyi világbajnokságon csak a 11. lett, s ki sem jutott az olimpiára. A szakírók véleményét elsőként a német csapat cáfolta, amely nem került ugyan az első tíz közé, de azért 30–27-re elverte a vb-ezüstérmes holland együttest a B csoportban.

A papírforma szerint a C csoport nyitómérkőzésének a magyar válogatott volt az esélyese a cseh csapat ellen, amelyet eddig mindig legyőzött. Együttesünk dán szövetségi kapitánya, Kim Rasmussen szerint Görbiczéknek nagyon fegyelmezetten kell játszaniuk, hogy a két csapat közti különbség az eredményben is tükröződjön.

Hát az első félidőben éppen az ellenkezőjét láthattuk, erősen tartalékos csapatunk nagyon gyengén kezdett. A védekezési hibákat Szekeresék szabálytalansággal próbálták javítani, ezért sokat játszottak hátrányban, s ezt a csehek jól kihasználták. Támadásban pedig Görbiczék sok labdát eladtak, Klivinyi Kinga bátran vállalkozott, de nyolc kísérletből három gólt dobott. A kapuban Kiss Éva is bemutatott néhány bravúrt, de 38 százalékos védéssel 13 gólt kapott. Így aztán a csehek átvették a vezetést, s háromgólos cseh előnnyel mehettek a pihenőre. (13-10).

A második félidő elején Kovács Anna aztán visszahozta a reményt: a fiatal tehetség hátára vette a csapatot, s hat góljával együttesünk 17–16-ra fordított. Sőt, el is húzhatott volna, de a védekezése ismét fellazult, támadásban pedig újra sok lett a pontatlanság. A lelkes csehek aztán 27–22-re nyertek, s 14 vesztes mérkőzés után először ünnepelhettek győzelmet a magyarok ellen. Nem sikerült Kim Rasmussen bemutatkozása, s vereségükkel Görbiczék nehéz helyzetbe kerültek, mert ezután még erősebb ellenfelek következnek.


Asma Elghaoui pótolhatja Heidi Lökét

Megegyezett a Győri Audi ETO KC Asma Elghaouival, a Siófok KC-tól érkező játékos pótolja az anyai örömök elé néző Heidi Lökét. A tehetséges beálló másfél évre érkezik az ETO-hoz. A 25 éves játékos Tunéziában született, de mára már magyar állampolgársággal is rendelkezik. Siófok előtt szerepelt a francia Nimes és az orosz Dinamo Sinara csapatában is, utóbbi gárdával pályára lépett Budapesten a 2014/15-ös szezonban a Bajnokok Ligája négyes döntőjében is.