Sport

Hasznos tanácsok az olimpiára kiutazóknak

Indulás előtt érdemes elolvasni a Külügyminisztérium ajánlásait

A Külgazdasági és Külügyminisztérium konzuli szolgálata hasznos tanácsokat tett közzé a riói olimpiára utazó szurkolóknak. Fontos, hogy mindenki kössön balesetbiztosítást, előre megvásárolt repülőjegyekkel utazzon, és készüljön a megnövekedett árakra. 

Rio_reptér_reuters_lead
Fotó:Reuters
A konzuli szolgálat honlapján csütörtökön közzétett tájékoztatóban azt írják, hogy augusztus 5. és 21. között az olimpiai, majd szeptember 7. és 18. között a paralimpiai játékok idején megerősített létszámban lesz jelen a szolgálat Rio de Janeiróban. Azt kérik a Brazíliába indulóktól, hogy utazás előtt tájékozódjanak a legfrissebb utazási tanácsokról, különösen a beutazási és biztonsági információkról, valamint regisztráljanak a konzuli szolgálat honlapján. 

Azt ajánlják, hogy mindenképpen előre megváltott, oda- és visszaútra szóló repülőjegyet válasszanak. Célszerű előre megváltani az országon belüli repülőjegyeket is, mert az olimpia idején a járatok várhatóan teljes telítettséggel közlekednek majd. Érdemes érkezés előtt rendezni a szállásfoglalást is, mivel több ezer szurkoló kiutazása várható.

Fontos a biztosítás

Azt tanácsolják a szurkolóknak, hogy csak megbízható forrásból vásároljanak belépőjegyeket, a stadionokon kívüli árusítás illegális. Felhívják a figyelmet arra is, hogy Magyarország és Brazília között nincs olyan megállapodás, amely ingyenes orvosi ellátást biztosítana a magyar állampolgároknak, ezért egészség- és balesetbiztosítás nélkül nem célszerű útnak indulni. Érdemes gondoskodni megfelelő, mindenre kiterjedő utasbiztosításról is.

Érdemes lefénymásolni az útlevelet

A magánútlevéllel rendelkező magyar állampolgárok 90 napot meg nem haladó, turista célú beutazás esetén vízum nélkül léphetnek be és tartózkodhatnak Brazíliában. Az útlevélnek a belépés napjától számított legalább fél évig még érvényesnek kell lennie. Az útlevélről érdemes fénymásolatot készíteni és külön tárolni.

Óvatosan a hitelkártyákkal 

A konzuli szolgálat kiemeli: a kivinni szándékozott készpénz összegének és a hitelkártya fedezetének megtervezésekor figyelembe kell venni, hogy az egyébként sem alacsony árak az olimpia idején magasra szöknek. A hitelkártyát szinte mindenhol elfogadják, ugyanakkor nem ritka az illegális lemásolása, a visszaélés az adatokkal. Ezért azt javasolják, hogy az utazók folyamatosan ellenőrizzék a levett pénzösszegeket, és készüljenek fel arra, hogy a kártyát szükség esetén le tudják tiltani.

A konzuli szolgálat a honlapján - konzuliszolgalat.kormany.hu/tajekoztato-az-olimpiara-utazoknak - tájékoztat a konzuli elérhetőségekről is az olimpiai játékok alatt.