Sport

Futballvariációk

Kezdődik. S a rajtra illene valami szépet, felemelőt, biztatót írni, ám a magyar futballban egy ideje már ez roppant nehéz.

Már csak azért is, mert hiá­ba ért nálunk mindenki a futballhoz, akadémiai szinten csak az MLSZ tudorai ismerik a sportágat. A Csányi-éra öt év reformjait ugyan még nem látjuk, de az irány határozott, s tétlenséggel nem lehet vádolni a szövetséget. Első körben vissza akarta csábítani a családokat a lelátókra, ezért harcot hirdetett a huligánok ellen, s ennek okán bevezette a szurkolói kártyát. Az ötlet csak félig valósult meg, mert a meccseken kártya volt, csak szurkoló nem, jószerivel már csak a játékosok családtagjai voltak ott. A regisztráció eredményeként ugyanis nemcsak a rossz fiúk, de a fiatalok, az ultrák, sőt az idősebb drukkerek is eltűntek a lelátókról. A számok beszédesek: a legutóbbi bajnokság mérkőzéseit több mint százhúszezerrel kevesebben látták a helyszínen, mint a korábbit. Ez, ha csak ezerforintos jegyárakkal számolunk, legalább százhúszmillió forint mínusz a kluboknak. A szövetségben gyorsan megfejtették a nézőcsökkenés okát: „Túl sok a tévés meccs, ezért nem mennek az emberek a stadionokba!” Így most csak heti három kerülhet képernyőre. A szurkolói kártyánál győzött a józan ész, azt részben eltörölték.

De nagy változást ne reméljünk az MLSZ-es reformerek legújabb megvilágosodásától, a ma induló tizenkét csapatos NB I.-től sem. Tényleg voltak amolyan töltelékcsapatok az előző mezőnyben, de a csökkentéssel most országrészeket zárnak el a hazai legmagasabb szinttől. A Dunántúlon Paks alatt eltűnt a „csúcsfutball”, mint ahogy a Duna–Tisza közén is. Budapest viszont él és virul, öt klubbal a tizenkettőből. Ne legyenek illúzióink, MLSZ-ötletek ezután is születnek, de futballunk jottányit sem lesz jobb a csökkentéstől. Erre még K. Zoltánék, a lefogott fogadási csalók is nagy pénzt tennének. Nyernének is. Bunda nélkül.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom