Sport

Futball: Ismét lehet egy harmadik számú európai kupasorozat

A 2021/22-es szezontól induló versengésben sajtóhírek szerint 96 együttes vehet részt, az Európa Liga mezőnyét pedig 48-ról 32 csapatosra csökkentenék

A 2021-22-es szezontól kezdődően ismét lehet harmadik számú nemzetközi kupasorozata az Európai Labdarúgó Szövetségnek (UEFA).

Andrea Agnelli, az európai klubok szövetségének (ECA) vezérigazgatója kedden a testület horvátországi megbeszélésén azt mondta, az UEFA zöld jelzést adott az új sorozatnak, amelynek tervét az év végén hagyhatja jóvá a végrehajtó bizottság.

Sajtóhírek szerint a versengésben összesen 96 klubcsapat vehet majd részt, a főtáblán 32-en szerepelhetnek majd. Ezzel egy időben az Európa-liga létszáma csökkenne: a jelenlegi 48 helyett ugyancsak 32 együttes vehetne részt a csoportkörben. A Bajnokok Ligája-helyek száma 32 maradna. Agnelli - aki egyben a Juventus elnöke is - elmondta, az ECA régóta szeretné elérni, hogy még több klubcsapat érintett legyen a nemzetközi megméretésekben.

"Úgy tűnik, a megbeszélések utolsó szakaszába léptünk, lassan ki fog derülni, miként fog kinézni Európa labdarúgása a következő években" - fogalmazott az ECA alelnöke, Dariusz Mioduski, aki hozzátette, a másik ötlet az El-mezőny 64 csapatosra duzzasztása volt, ám azt végül elvetették. "A részletek kidolgozása még hátra van, így a kvalifikációs folyamatról vagy a sorozat nevéről túl korai lenne bármit is mondani".

Az UEFA közleményében úgy reagált, "folyamatosan felülvizsgálja az európai sorozatokat", és több ötlet is van a reformra, ám mielőtt döntést hozna, sok mindent kell megtárgyalnia.

A Kupagyőztesek Európa Kupája 1999-ben szűnt meg, az Intertotó Kupa 1961 és 2009 között negyedik, majd harmadik számú kupasorozatként működött.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom