Sport

Froome még a Cápától sem fél

Kerékpár. Az országút brit királya olyan bravúrra készül a Vuelta a Espanán, amilyen korábban még senkinek sem sikerült: a Tour után kis idővel megnyerni a spanyol körversenyt

Soha nem látott bravúrra készül az országúti kerékpározás jelenlegi uralkodója. A brit Chris Froome huszonöt nappal a Tour de France megnyerése után ismét nyeregbe száll, ezúttal a Vuelta a Espanán.

Chris Froome 20170818
Chris Froome néhány hete még a Tour de France megnyerését ünnepelte (Fotó: Reuters - Benoit Tessier)

Korábban két franciának, Jacques Anquetilnek 1963-ban és másfél évtizeddel később Bernard Hinault-nak sikerült ugyan azonos esztendőben a Tourt és a Vuel­tát is megnyernie, de 1995 előtt a spanyol körversenyt tavasszal, április-májusban rendezték, jóval hosszabb pihenő állt a legjobbak rendelkezésére. A nagy körversenyekért rajongó Froome július végén negyedszer nyerte meg a franciák legnépszerűbb sportversenyét, ugyanakkor a Vueltán eddig „csak” második helyig jutott, mégpedig háromszor, 2011-ben, 2014-ben és tavaly, 2016-ban. Személyes ambícióját, ha úgy tetszik, étvágyát csak növeli, hogy brit kerekes korábban még soha nem nyert egy éven belül két körversenyt, sőt általában, még soha nem győzött a Vuelta a Espanán. Nyilván az is motiváló, hogy Hinault említett győzelme óta senki nem tudta a Tourt és a Vueltát is megnyerni ugyanabban az évben.

A papírforma szerint Froome-nak leginkább a fáradtság lehet az ellenfele. A Touron már legyőzöttek közül várhatóan az ott harmadik francia Romain Bardet, az ötödik olasz Fabio Aru vagy esetleg a hetedik, brit Simon Yates lehet méltó kihívója. A Szardínia szigetéről származó Aru 2015-ben már győzött a Vueltán, abban az esztendőben egyébként második lett a Girón. Simon Yates ikertestvére, Adam is kiváló kerékpáros. 2016-ban Adam, az idén Simon nyerte a legjobb fiatalt megillető fehér trikót a Touron. Adam Yates kihagyta a legutóbbi francia körversenyt, így vélhetően frissebb lesz vetélytársainál. Vincenzo Nibalit kivéve, aki ugyancsak hiányzott a Tour de France-ról, de a Vueltán indul. A Cápa (Lo Squalo, ez a beceneve) korábban már mindhárom nagy körversenyt megnyerte, a Girót kétszer (2013, 2016), a Tourt (2014) és a Vueltát (2010) egyszer-egyszer.

A ma a franciaországi Nimes környéki csapatidőfutammal kezdődő, bő három héten át tartó 72. Vuel­ta a Espanán egy kiváló versenyző számára a szép búcsú is a cél. Alberto Contador a visszavonulása előtti utolsó versenyén áll rajthoz. A spanyol kerekes – aki kétszer-kétszer a Tourt és a Girót is megnyerte – szintén a francia körversennyel a lábában indul. A sportág legendás alakja beleszólhat ugyan az első néhány hely kérdésébe, de győzelme nagy meglepetés lenne, pedig azzal utolérné a viadal örökrangsorának élén honfitársát, Roberto Herast.

A Vuelta a története során először indul majd Franciaországból s harmadszor Spanyolországon kívülről, 1997-ben Portugália, 2007-ben Hollandia volt a rajt helyszíne. A befutó szeptember 10-én lesz, a körverseny huszonegy szakaszának össztávja 3324,1 kilométer.