Sport

Erős ellenfelekkel kell megküzdeni

Olimpia. Budapest először, Los Angeles és Párizs harmadszor lehet házigazda

Ádámfi Attila, a Nemzetközi Súlyemelő Szövetség (IWF) főigazgatója szerint a 2024-es olimpiára pályázó Budapest nagyon erős mezőnyben, kemény versenyben vesz részt, s igen komoly vetélytársakkal kell megküzdenie a rendezési jog elnyerésért.

Ádámfi Attila látogatást tett és a szervezőbizottságok vezető képviselőivel tárgyalt Párizsban, majd Los Angelesben, amely városok Budapesthez hasonlóan szeretnének házigazdái lenni a nyolc esztendő múlva esedékes nyári játékoknak. A tapasztalatairól a távirati irodának elmondta, hogy Párizs, amely korábban már kétszer is rendezhetett olimpiát, és voltak elbukott kandidálásai is, nagy tapasztalattal rendelkezik a pályázásban. „Nagyon nagy előnye még a francia pályázatnak, hogy csak egyetlenegy olimpiai sportlétesítményt, egy vízi komplexumot kell megépíteni, az összes többi már vagy létezik, vagy időszakos helyszín lesz. A Szajna-parton építenék fel az olimpiai falut, és mobilmedencét építenek a folyóba, itt lehet az edzésük az úszóknak” – magyarázta a főigazgató, aki Los Angelesre áttérve hangsúlyozta, hogy Amerikában egészen mások a tömegközlekedési kultúrák és szokások.

„Los Angelesben, amely egyébként Párizshoz hasonlatosan korábban szintén két ízben rendezhetett olimpiát, a létesítményeket már most kétszer hat-nyolc sávos autópályák kötik össze, ami arrafelé teljesen normális. Egyetlen területen van náluk kis lemaradás, de már elfogadták azt az ép ésszel alig felfogható összegű fejlesztést, ami által olyan szintre hozzák a tömegközlekedést, hogy megfelelően kiszolgáljon majd egy esetleges olimpiai rendezést” – jelentette ki Ádámfi, aki szerint Los Angeles olyan szinten van, hogy tulajdonképpen akár már ma is meg tudná rendezni az ötkarikás játékokat. Az IWF főigazgatója szerint fontos megjegyezni, hogy mind Párizs, mind Los Angeles előre bejelentette: ha nem nyer, a maga részéről 2028-ra már nem kíván pályázni.


Lemondott tisztségéről Deutsch Tamás

Lemondott posztjáról Deutsch Tamás, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) fogyatékosok sportjáért felelős alelnöke. A Magyar Paralimpiai Bizottságban is alelnöki tisztséget ellátó sportvezető erről levélben tájékoztatta pénteken Borkai Zsolt MOB-elnököt, aki a lemondást elfogadta. „Természetesen tudomásul vettem Deutsch Tamás lemondását, akinek a 2017. január elsején hatályba lépő új sporttörvény MOB-ot érintő módosításai értelmében egyébként is megszűnt volna a MOB-tagsága és egyben MOB-alelnöki pozíciója is. . Januártól tehát a Magyar Olimpiai Bizottság Deutsch Tamás munkájával egyébként sem számolt” – reagált a lemondásra Borkai Zsolt. (SM)