Sport

Elterelésre mehetnek a kajakozók

Kajak–kenu. Beismerés esetén csupán vétségről lehet szó, Zacher Gábor főorvos nevetségesnek tartja a sportolók védekezését

Feljelentés-kiegészítést rendelt el a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság Csipes Tamara és Dombvári Bence ügyében, akiknek a szervezetében a Magyar Antidopping Csoport ko­kaint talált. Utánajártunk, mire számíthat a drogozás miatt eltiltott két válogatott kajakos.

kajakozók 20150507
Dombvári Bence és Csipes Tamara (Fotó: MTI - ICF - Vékássy Dezső, Csudai Sándor)

Még a múlt héten derült ki, hogy pozitív lett a drogtesztje az ötszörös világbajnok kajakos Csipes Tamarának és a vb ezüst- és bronzérmes Dombvári Bencének. A Magyar Kajak-Kenu Szövetség kezdetben tagadta ezt, de a héten már fegyelmi eljárást indított ellenük, és megszüntette válogatott kerettagságukat. Kedden a MOB felfüggesztette a drogozó kajakosok mindennemű anyagi támogatását, ami havi több százezer forintot jelent. De ennél nagyobb gond számukra, hogy a rendőrség nyomozást indított velük szemben. A Pest Megyei Rendőr-főkapitányság tegnap feljelentés-kiegészítést rendelt el az ügyben.

A drogfogyasztást az új Btk. szigorúbban bünteti. A kábítószer birtoklása, fogyasztása és kereskedelme egyaránt bűncselekménynek számít. Buza János ügyvéd lapunknak ugyanakkor elmondta: ha csekély mennyiség volt a szervezetükben, és beismerik a tettüket, akkor az vétségnek minősül, vagy­is nem büntethetők. „Ez esetben a leszokás érdekében hat hónapos elterelést rendelhetnek el – mondta az ügyvéd. – Ez idő alatt előadásokra kell járniuk, amelyeken megismerkednek a kábítószer-használat következményeivel, valamint orvosi vizsgálatokra, hogy kiderüljön, nem fogyasztanak-e ez idő alatt drogot. Ez az egyszerűbb megoldás, és nekik is ez az érdekük. Ha végigcsinálják, és tiszták maradnak, akkor megszüntetik ellenük az eljárást. Ha nem akarnak részt venni az elterelésen, akkor egytől öt évig terjedő szabadságvesztéssel büntethetők. Azonban börtönbe ilyenért nem szokták küldeni az embert, hanem felfüggesztett büntetést szabnak ki. Még nem hallottam olyanról, hogy valaki ez utóbbit válassza, ha megúszható másképpen ez a ballépés.”

A kokain grammja tizenöt-húszezer forint között mozog, az elit drogjának nevezik, és a partik kedvenc kelléke. A Bors azt írta, hogy a sportolók szerint véletlenül kerülhetett egy bulin az italukba a kábítószer. Zacher Gábor toxikológus főorvos felnevetett, amikor elmondtuk neki ezt a verziót: „A kokain nem az a szer, amit csak úgy viccből belekevernek más italába, már csal azért sem, mert rettentő drága. Sokszor hallottam már ezt az „italba keverték” verziót. Meglepően sokan gondolják azt, hogy ez a legjobb védekezés, miközben kevés ebben a rea­litás. Úgy látom, elkezdődött a ködösítés az ügyben, márpedig ez nem jó taktikai húzás, ráadásul teljesen felesleges is.”

 

Elterelésre mehetnek a kajakozókBeismerés esetén csupán vétségről lehet szó, Zacher Gábor főorvos nevetségesnek tartja...

Posted by Magyar Hírlap on 2015. május 7.