Sport

Elkezdődött A sport legyen a tied! idei programsorozata

Októberig húsz helyszínen várják a fiatalokat

Idén már tizenhárom sportági szövetség vesz részt az aktívan sportoló gyermekek számának növelését szolgáló, A sport legyen a tied! elnevezésű programsorozatban. A rendezvény rendszeres mozgásra és egészséges életmódra neveli a gyerekeket.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) és a Magyar Diáksport Szövetség (MDSZ) közös kezdeményezésének célja az is, hogy közelebb vigyék a gyermekeket a sporthoz és szélesítsék az utánpótlásbázist – fejtette ki a rendezvény megnyitóján Szabó Tünde sportért felelős államtitkár, a MOM Sport Uszoda és Sportközpontban. „Szeretnénk elérni, hogy a programban részt vevő sportágakban az igazolt sportolók száma elérje az ötszázezer főt” – hangsúlyozta, majd hozzátette: a program három pillérre épül. Az első pillér keretében a húsz megyeközpont sportcsarnokában tartanak sportági bemutatókat, a másodikban a köznevelési intézményekbe viszik el a szervezők a különböző sportágakat, a harmadikban az iskolai sporteszközállomány fejlesztésével járulnak hozzá a fiatalok sportolásához.

A tavalyi évben a húsz megyeszékhelyen összesen tizenöt-húszezer diákot mozgattak meg, míg a kétszázharminc iskola meglátogatásakor további hetvenezer diákot sikerült bevonniuk a programba – mondta el Balogh Gábor, az MDSZ elnöke. Az idei célok közül kiemelte: szeretnék elősegíteni, hogy szorosabb kapcsolat és jobb kommunikáció alakuljon ki a kisebb vidéki iskolák és a helyi egyesületek között, s ennek hatására a tehetséges fiatalok kapcsolódjanak be a versenyszerű sportolásba.

Az esemény keretében az EMMI és az MDSZ között létrejött stratégiai együttműködési megállapodást is aláírt Szabó Tünde és Balogh Gábor. Ennek lényege, hogy a két szervezet segíti egymást az oktatás, a sportpolitika, az egészségügy, a gyermek- és ifjúságpolitika valamint a társadalmi felzárkózás területén a jogszabályok előkészítésében, módosításában és felülvizsgálatában. „Ez a megállapodás is segíti, hogy a sport, a mozgás és ezzel együtt az egészséges életmód minden téren hozzátartozzon az ifjúság mindennapjaihoz” - hívta fel a figyelmet az államtitkár.

A sport legyen a tied! országos rendezvénysorozat március 10-én kezdődik Budapesten, első vidéki állomása pedig Győr lesz, április 4-én. Ezután október végéig összesen tizennyolc helyszínen folytatódik a program, végül pedig október 6-án, Pécsen zárul.