Sport

Elindult a hivatalos visszaszámlálás

Vizes-vb. Ünnepélyes óraindítás a hetes szám bűvöletében az Erzsébet téren

Száztizenhét nappal a rajt előtt, vasárnap délelőtt, néhány perccel tíz óra előtt elindították a budapesti vizes-világbajnokság hivatalos visszaszámláló óráját az Erzsébet téren.

Gundel Takács Gábor, az esemény moderátora elmondta, hogy az ünnepi aktust a hetes szám bűvöletében úgy időzítették, hogy az óra pontosan 117 nap 11 óra 7 perccel és 17 másodperccel a 17. FINA-világbajnokság július 14-i megnyitóünnepségének rajtja előtt kezdte el mutatni az addig hátralévő időt. Szabó Tünde sportért felelős államtitkár beszédében azt hangsúlyozta, hogy Magyarország készen áll az eddigi legnagyobb nemzetközi sportesemény megrendezésére, amelynek közel 350 ezer nézőjéből csaknem száz­ezret külföldről várnak.

Szántó Éva, a Bp2017 Világbajnokságot Szervező és Lebonyolító Nonprofit Kft. ügyvezetője kiemelte, hogy a látványosnak és színvonalasnak ígérkező nyári magyarországi eseményt a televízióban a becslések szerint csaknem hatmilliárdan fogják látni, s ennek köszönhetően Budapest kiemelt turisztikai értékeit is. Hozzátette: a vb-k történetében most először fordul elő, hogy a szinkronúszók versenyét külső helyszínen, a Városligeti csónakázótóban felépített medencében bonyolítják majd le. Kitért arra is, hogy néhány napra egyedülálló sportközponttá alakul át a Batthyány tér, ahol a felépített toronyból a nők 20, a férfiak 27 méterről ugranak majd a mélybe, miközben a háttérben a Parlament lesz látható. Elmondta azt is, hogy a nyílt vízi úszók a balatonfüredi Tagore-sétány előtt versenyeznek majd, az úszók és a műugrók a rekordidő alatt elkészült Duna Arénában, a vízilabdázók pedig a Hajós Alfréd Uszodában küzdenek majd a helyezésekért. Az óraindító eseményen részt vett a jelenlegi első számú hazai úszó, Hosszú Katinka is. A 17. FINA-világbajnokságot július 14. és 30. között rendezik Budapesten és Balatonfüreden.